proszę o dokładne rozwiązanie
jaaaa: Suma drugiego, czwartego i szóstego wyrazu ciągu arytmetycznego jest równa 42, zaś suma
kwadratów wyrazów drugiego i trzeciego jest równa 185. Wyznacz pierwszy wyraz i różnicę tego
ciągu.
8 maj 21:33
krystek: a1+a4+a6=42
a22+a32=185 i licz
8 maj 21:40
Basia:
a2+a4+a6 = 42
a22+a32 = 185
a1+r+a1+3r+a1+5r = 42
(a1+r)2+(a1+2r)2 = 185
3a1+9r = 42 /:3
a1 + 3r = 13
a1 = 13−3r
(13−3r+r)2+(13−3r+2r)2 = 185
(13−2r)2+(13−r)2 = 185
169 − 52r + 4r2 + 169 − 26r + r2 − 185 = 0
5r2 − 78r +153 = 0
Δ itd.
8 maj 21:40
8 maj 21:58