Prosze o pomoc
endzia1: Prosze o pomoc zadanie matura rozszerzona z Kielbasy 292.
Częścią wspólną koła k o promieniu 5 i prostej przechodzącej przez punkt A nienależący do koła
k jest odcinek KL o długości 7 (punkt L należy do odcinka AK). Wiedząc, że odległość punktu L
od punktu A jest równa 9, oblicz odległość środka koła k od punktu A.
Jako wskazowka podane jest ze powinno sie skorzystac z twierdzenia o zwiazkach miarowych miedzy
odcinkami stycznej i siecznej
Rozwiazanie: 13
8 maj 21:12
Basia:

AC
2 = AL*AK = 9*16
AC = 3*4 = 12
a trójkąt SCA jest prostokątny
AS
2 = 5
2+12
2 = 25+144 = 169
AS = 13
8 maj 21:28