matematykaszkolna.pl
pytanko do matury dziuba: spodek wysokości w ostrosłupie trójkątnym jest w punkcie przecięcia się środkowych?
8 maj 21:11
Basia: w prawidłowym tak, w innych niekoniecznie (a wręcz na ogół nie)
8 maj 21:47
dziuba: ok. a w innych jest jakaś zasada czy to zależy od przypadku?
8 maj 21:48
Mati: Jak to nie w każdym?! W każdym trójkącie środek ciężkości to przecięcie środkowych!
8 maj 21:50
dziuba: też mi się tak wydaje
8 maj 21:51
dziuba: w prawidłowym nie będzie to punkt przecięcia sie symetralnych?
8 maj 21:54
Basia: rysunek co innego środek ciężkości trójkąta, a co innego spodek wysokości ostrosłupa czytaj Mati treść czerwona kropka to spodek wysokości tego ostrosłupa ma coś wspólnego ze środkiem ciężkości ? dla tych które nie są prawidłowe, nie ma żadnych reguł
8 maj 22:00
Basia: w prawidłowym to oczywiście środek okręgu opisanego na trójkącie czyli punkt przecięcia symetralnych (nie środkowych) źle przeczytałam
8 maj 22:02
TOmek: Basia spodek wysokości w ostrosłupie trójkątnym jest w punkcie przecięcia się środkowych? a nie przypadkiem: spodek wys. to srodek okregu opisanego na podstawie czyli przecia sie symteralnych!
dziuba: ok dziękuję bardzo za pomoc.
TOmek:
dziuba: a i jeszcze pytanie, środkowe w trójkącie dzielą się w stosunku 2:1? a co dzieli się w czworościanie w stosunku 3:1?
8 maj 22:04
Basia: TOmek w prawidłowym podstawą jest trójkąt równoboczny a tam symetralna = środkowa = wysokość = dwusieczna czyli także środkowych
8 maj 22:05
Mati: sorki nie przeczytałem dobrze, przyznaję mój błąd emotka
8 maj 22:09