pytanko do matury
dziuba: spodek wysokości w ostrosłupie trójkątnym jest w punkcie przecięcia się środkowych?
8 maj 21:11
Basia:
w prawidłowym tak, w innych niekoniecznie (a wręcz na ogół nie)
8 maj 21:47
dziuba: ok. a w innych jest jakaś zasada czy to zależy od przypadku?
8 maj 21:48
Mati: Jak to nie w każdym?! W każdym trójkącie środek ciężkości to przecięcie środkowych!
8 maj 21:50
dziuba: też mi się tak wydaje
8 maj 21:51
dziuba: w prawidłowym nie będzie to punkt przecięcia sie symetralnych?
8 maj 21:54
Basia:

co innego środek ciężkości trójkąta, a co innego spodek wysokości ostrosłupa
czytaj Mati treść
czerwona kropka to spodek wysokości tego ostrosłupa
ma coś wspólnego ze środkiem ciężkości ?
dla tych które nie są prawidłowe, nie ma
żadnych reguł
8 maj 22:00
Basia:
w prawidłowym to oczywiście środek okręgu opisanego na trójkącie
czyli punkt przecięcia symetralnych (nie środkowych)
źle przeczytałam
8 maj 22:02
TOmek: Basia spodek wysokości w ostrosłupie trójkątnym jest w punkcie przecięcia się środkowych?
a nie przypadkiem:
spodek wys. to srodek okregu opisanego na podstawie czyli przecia sie symteralnych

!
8 maj 22:02
dziuba: ok dziękuję bardzo za pomoc.
8 maj 22:02
TOmek:
8 maj 22:02
dziuba: a i jeszcze pytanie, środkowe w trójkącie dzielą się w stosunku 2:1? a co dzieli się w
czworościanie w stosunku 3:1?
8 maj 22:04
Basia:
TOmek
w prawidłowym podstawą jest trójkąt równoboczny
a tam symetralna = środkowa = wysokość = dwusieczna
czyli także środkowych
8 maj 22:05
Mati: sorki nie przeczytałem dobrze, przyznaję mój błąd
8 maj 22:09