zadania optymalizacyjne
...: POMOCY

Dane są punkty A(−2,0) i B(0,−4). Na paraboli y=x
2+1 znajdź taki punkt C, aby pole trójkąta
ABC :
a)było równe 20
Wychodzi mi takie coś P=|x
2+2x+5|=20 ale z tego nie wychodzi :C=(−3,10) lub C=(5,26)... Jak to
zrobić?
8 maj 21:07
Basiek: No, a wyniki się nie zgadzają?
8 maj 21:10
...: niet...
8 maj 21:17
...: chyba że nie umiem liczyć co jest bardzo prawdopodobne
8 maj 21:17
Basiek: C(x. x
2+1)
d(AB, AC)− wyznacznik dwóch wektorów
AB=[2,−4]
AC=[x+2, x
2+1]
| 2 −4 |
P=0,5 |x+2 x
2+1 | = 0,5 |2x
2+2− (−4)*(x+2)|= 0,5 | 2x
2+2+4x+8|= 0,5 |
2x
2+4x+10|=20
rozwiążmy to równanie:
0,5 *2 | x
2+2x+5|=20 => z pewnością sobie poradzisz dalej....
Powinny wyjść CI dwa takie punkty.
8 maj 21:22
...: eh bo ja liczyłem xmax nie potrzebnie a to zwyczajnie trzeba bylo x1 i x2 obliczyć...
8 maj 21:36
...: dzięki Basiek,. Patrzę, że dużo pracowałaś od czasu naszego ostatniego wspólnego rozwiązywania
zadań

zostałem w tyle... powodzenia jutro. Niech moc będzie z nami
8 maj 21:38
8 maj 21:47
...: tak w listopadzie bądź grudniu z analitycznej

też Ci życzę tych marnych 90%

jutro dzień
sądu, trzeba postarać się wyspać.
Dobranoc Basiek
8 maj 21:54