?
Patryk: czy to dowód na wzór obwodu koła ?
| obwód | |
| =π srednica= 2r |
| średnica | |
obwód= 2r*π
8 maj 21:00
b.: no dowód to to nie jest, raczej przekształcenie
8 maj 21:25
Maturzysta: Podstawowy wzór, 2πr ;>
8 maj 21:42
Patryk: gdzie mam szukać dowodu (całki) ?
9 maj 13:23
Patryk: ?
9 maj 16:19
Krzysiek: nie ma czegoś takiego jak dowód całki...
9 maj 16:21
Basia:
policz sobie sam, to dość proste
ustawiamy układ współrzędnych tak, że punkt O(0,0) jest środkiem okręgu
okrąg ma wtedy równanie
x
2+y
2=r
2
czyli półokrąg który leży nad osią OX ma równanie
y =
√r2−x2
L − długość okręgu
| | 1 | | −x | |
y' = |
| *(−2x} = |
| |
| | 2√r2−x2 | | √r2−x2 | |
| L | | x2 | |
| = 0∫r √1+ |
| dx = |
| 4 | | r2−x2 | |
| | r2−x2+x2 | |
0∫r √ |
| dx = |
| | r2−x2 | |
t =
xr
dx = r*dt
| L | | 1 | |
| = r*0∫1 |
| dt = r*arcsint 0|1 = |
| 4 | | √1−t2 | |
| | πr | |
r(arcsin1 − arcsin0) = r(π2−0) = |
| |
| | 2 | |
c.b.d.o.
9 maj 18:27