prosze
jaaaa: Suma drugiego, czwartego i szóstego wyrazu ciągu arytmetycznego jest równa 42, zaś suma
kwadratów wyrazów drugiego i trzeciego jest równa 185. Wyznacz pierwszy wyraz i różnicę tego
ciągu.
8 maj 20:52
Eta:
a1+r+a1+3r+a1+5r=42 ⇒ ........... = (*) a1+3r=14
(**) (a1+r)2+(a1+2r)2= 185
rozwiąż układ równań (*) i (**)
8 maj 20:58
picia: uff a juz mialem sie rozpisywac
8 maj 21:04
Eta:
No to masz czas na .........
8 maj 21:04
picia: dzieki

niestety nie mam pod reka...i jestem po kolacji
8 maj 21:06