wartość bezwzględna
ksiądz: wartość bezwzględna . dlaczego ||x|+1| = −x+1


Pytanie w zadaniu brzmi : Wyrażenie ||x|+1| gdzie x>0 jest równe
a)x+1 b) x−1 c) −x+1 d)−x−1
a w odpowiedziach jest c może mi ktoś jakoś wytłumaczyć

8 maj 20:39
krystek: =Ix+1I=x+1
8 maj 20:47
ksiądz: ale w odpowiedzi jest że Ix+1I= −x+1
8 maj 20:49
krystek: Jeżeli x>0 to pod wartością bezwzględną masz zawsze wartość dodatnią , chyba ,że czegoś nie
napisałeś!
8 maj 21:37
pigor: hmm... tak jak piszesz, czyli −x+1, byłoby gdyby było dane x
<0 ...
8 maj 21:49
ksiądz: tak jest to dane

więc dlaczego tak jest


czy może mi ktoś wytłumaczyć

?
8 maj 21:52
kinia: jeżeli x>0 to wartośc masz dodatnią, więc albo żle napisałeś ty, albo poprstu jest bład w
zadaniu, czasem zdarają się błedy w książkach i testach.
8 maj 21:53
Basia:
x<0 ⇒ |x| = −x
−x>0 i liczba −x+1>0 czyli
||x|+1| = |−x+1| = −x=1
8 maj 21:56
Basia: na końcu oczywiście −x+1
8 maj 21:57
kinia: czyli jest ogólnie inna zależność x<0 ⇒ |x| = −x −x>0
8 maj 22:01
Basia:
jeżeli x<0 to liczba przeciwna do ujemnej czyli −x jest dodatnia
9 maj 00:19
Organista Gustlik: Pochwalony

Proszę
Księdza, ||x|+1| = −x+1 dlatego, że przy x<0 tę "wewnętrzną" wartość bezwzględną
opuszczamy ze zmianą znaku i mamy ||x|+1| = |−x+1|. Dla x<0, czyli ujemnego, wyrażenie −x>0
jest dodatnie, a więc wyrażenie −x+1 jest też dodatnie, a więc możemy tę "zewnętrzną" wartość
bezwzględną opuścić bez zmiany znaku, stad ||x|+1| = −x+1.
Szczęść Boże
9 maj 01:10