Wzory
Godzio:
Witam, potrzebuję kilka wzorów, ale nie mogę ich kompletnie znaleźć, a wiem, ze kiedyś na
wikipedii je widziałem, ale teraz coś nie mogę ich dopaść, może ktoś wie jak je zdobyć

sinx + sin3x + sin5x + ... + sin[(2n − 1)x]
sin2x + sin4x + sin6x + ... + sin(2nx)
i to samo dla cosinusów, chyba że ktoś je zna, będę bardzo wdzięczny
b.: a oto w miarę proste wyprowadzenie używające liczb zespolonych:
dla x∊R mamy
sin2x + sin4x +... sin(2nx) = im( e
2ix + (e
2ix)
2 + (e
2ix)
3 + ... + (e
2ix)
n) =
| | e2ix( e2inx−1 ) | |
= im |
| (ze wzoru na sumę ciągu geometrycznego) |
| | e2ix − 1 | |
= ...
i teraz już zwykłe rachunki
no a to z nieparzystymi można dostać odejmując dwie sumy powyższego typu (jedną dokładnie jw.,
a druga z 2n w miejsce n oraz z x/2 w miejsce x)