matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
szybko prosze
jaaaa:
y=2x/1+x2 wartość najmniejsza i największa w przedziale <−2;2>
8 maj 20:12
Maslanek:
2+2x
2
− 4x
2
y' =
(x
2
+1)
2
2 − 2x
2
y' =
(x
2
+1)
2
y'=0 ⇔ x=1 lub x=−1 Czyli najmniejsza albo największa wartość dla x=1 (y=1), x=−1 (y=−1)
8 maj 20:17