maturzystka
Maja: Jutro matura,a mam z tym problemy więc jesteście moją ostatnią nadzieją

Jak się LICZY zbiór
wartości różnych funkcji ?
8 maj 19:50
Maslanek: Narysować wykres najłatwiej.
A jak nie to: f(x)=a
Sprowadzić do postaci x=...
I widać co nie jest rozwiązaniem
8 maj 19:51
Maja: I tak się robi do każdej funkcji (kwadratowa,logarytmiczna,wykładnicza,wymierna..)? Mógłbyś
podać przyklad żebym lepiej zrozumiała i zapamiętała?
8 maj 19:54
Maslanek: x
2−98549x+394891=f(x)
a=f(x) | x
2−98549x+394891−a=0
Δ=?
W zależności od Δ ilość rozwiązań.
−−−−−−−
ax + 3a = 1
−−−−−−−−−−
f(x)=log
4x
a=log
4x
4
a=x; x>0 ⇒ a∊R
−−−−−−−−−−
f(x)=4
x
a=4
x
log
4a =x log
44
log
4a=x ⇒ a>0
8 maj 20:00