matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz x
SA:
x
d=
+bd
x−1
8 maj 19:19
SA:
x=dx−d−bdx+bd I jak to dalej ruszyć?
8 maj 19:22
Basia:
d(x−1) = x+bd(x−1) dx − d = x +bdx − bd x+bdx−dx = bd−d x(1+bd−d) = bd−d
bd−d
x =
1+bd−d
pod warunkiem, że 1+bd−d≠0 dla 1+bd−d = 0 mamy bd−d = −1 a stąd x*0 = −1 czyli sprzeczność
8 maj 19:29
SA:
Dzięki
8 maj 19:37