..
come back: Wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których prosta opisana równaniem 4x−3y+m=0 ma
dokładnie dwa punkty wspólne z okręgiem o równaniu x2+(y−3)2=16.
Możecie zobaczyc czy wyjdzie wam taki wynik ? m∊(−11 , 29)
8 maj 19:03
Malwina: wyszło mi takie same m, ale nie wiem jak wyznaczyć przedział
8 maj 19:50
koko koko ;D: no to wydaje mi się że nie pomyliłem się w tym przedziale... bo d<r ⇒ i wtedy wyliczasz
8 maj 19:54
come back: dzięki
8 maj 19:55
pigor: ... np. ze wzoru na odległość punktu, tu środka okręgu S=(0,3) od danej prostej , która
powinna być mniejsza od r=4 − promienia tego okręgu, a więc :
| |4*0−3*3+m| | |
| < 4 ⇔ U{|m−9|}{√25< 4 ⇔ |m−9|<20 ⇔ −20< m−9 < 20 /+9 ⇔ |
| √42+32 | |
⇔
−11< m < 20 , czyli
m∊(−11; 29) − szukany
zbiór wartości
m . ...
8 maj 21:44