wzory rozszerzenie
anna: ROZSZERZENIE WZORY
Hej, jakieś wzory na jutro do wykucia?
Na bank redukcyjne, co jeszcze muszę umieć?
8 maj 19:00
Mati: powtórz wzory z jednokładności
8 maj 19:11
Mati: i prawdopodobieństwa, oczywiście te których nie ma w karcie
8 maj 19:12
O.: Dołączam się

czy to wszystko?
8 maj 19:22
Mati: powtórz funkcje cecha, mantysa, signum, minimum, maksimum.
8 maj 19:26
8 maj 19:29
anna: @Mati: jakie np z prawdopodobieństwa?
8 maj 19:31
O.: Dziękuje
8 maj 19:40
8 maj 19:41
8 maj 19:42
olo: to do wzoru herona?
8 maj 19:43
8 maj 19:44
TOmek: tak
8 maj 19:44
anna: a i jeszcze mi się przypomniało kiedy funkcja kwadratowa ma jakie pierwiastki o jakich
znakach
8 maj 19:45
Mati: TOmek ten wzór jest w karcie wzorów tylko że w postaci takiej:
2p=a+b+c
8 maj 19:45
TOmek: przypadne rzeczy:
log
aa
k=k
a
0=1
√0=0
a
n=S
n−S
n−1
| | 1 | |
Pole trójkąta wektorowo P= |
| |AB→ * AC→| |
| | 2 | |
Pole równoległoboka P=|AB→ * AC→|
sin(−α)=−sinα
....
...
cos tylko traci minus
tg*ctg=1
all
8 maj 19:47
anna: A jest jakaś zalezność w tych wzorach redukcyjnych? Że tam w jakiś ćwiartkach coś jest ujemne?
8 maj 19:48
TOmek:
+ + − −
+ − − +
+ − + −
+ − + −
wiadomo co to jest
8 maj 19:49
Mati: loganb = 1nlogab
logan√b = 1nlogab
8 maj 19:50
O.: W pierwszej ćwiartce same plusy w drugiej tylko sinus w trzeciej tangens i cotangens a w
czwartej cosinus...
8 maj 19:51
TOmek: jeszcze jedna rzecz
wzór
A, B ∊ C
8 maj 19:53
Mati: wzór na ilość przekątnych w wielokącie wypukłym: n(n−3)2
wzór na sumę kątów w wielokącie foremnym: (n−2)*180
8 maj 19:54
Mati: TOmek ten wzór jest w kacie wzorów
8 maj 19:55
Mati: o to jest też ważne:
oś OX to odcięte
oś OY to rzędne
8 maj 19:57
Basiek: Ja lubię:

Rzadko, bo rzadko, ale się przydaje
8 maj 19:58
TOmek: Mati mi chodziło tylko o te załozenie co podałem
8 maj 19:58
Mati: to jest odległość dwóch prostych równoległych no nie?
8 maj 19:59
Basiek: Tak
8 maj 19:59
anna: @ Basiek: na co to wzór?
8 maj 19:59
Mati: aaaa to nawet nie wiedziałem

Dzięki za info, ale ja funkcję liniową zawsze zamieniam na
liczby całkowite chyba że jest np
√3
8 maj 20:00
Abc: Ciagi
a
n+1 − an = r
Co do tego nie jestem pewien jak ktos moze niech poprawi bo nie pamietam
S
n − S
n−1= a
n
8 maj 20:02
Mati: bierzecie kalkulator z funkcjami na maturę jutro?
8 maj 20:02
anna: nie wolno
8 maj 20:03
TOmek: nie mozna
8 maj 20:03
kylo1303: Nie pamietam co jest a czego nie ma w tablicach, ale w trygonometrii sa wzory na:
sume/roznice sinusow/cosinusow. Tego w tablicach chyba nie ma a warto znac.
8 maj 20:04
Mati: wiem, że nie wolno, ale....
8 maj 20:04
Mati: Kylo1303 to co napisałeś jest w karcie
8 maj 20:04
stanner: hej , mam problem może wiecie jak rozłożyć x3 +x2 − 4 na czynniki?
8 maj 20:05
Grześ: −2 jest pierwiastkiem, więc podziel przez (x+2)
8 maj 20:11
daria: Wytłumaczy mi ktoś te wzory redukcyjne? Znam ten wierszyk, ale gdzie go stosować?
8 maj 20:17
ICSP: w(x) = x3 + x2 − 4
w(−2) = (−2)3 + (−2)2 − 4 = −8 + 4 − 4 = − 8 ≠ 0 nie jest pierwiastkiem.
Źle przepisałeś.
8 maj 20:19
stanner: więc jak właściwie powinno być?
8 maj 20:23
ICSP: nie wiem. To ty masz przykład.
8 maj 20:23
kylo1303: Mati O ile sie nie myle jest sinus/cosinus sumy. A to co innego:
sin(α+/−β)=
sinα +/− sinβ=
Wydaje mi sie ze jedno jest a jednego nie ma, ale moge sie mylic.
8 maj 20:28
blogther: ja mam jeszcze takie pytanie co do zadania z matury probnej od gazety wyborczej
uzasadnij ze jezeli a,b,c > 0 oraz a+b+c = 1 to
1a +
1b +
1c ≥ 9
udowadniamy to z nierownosci srednich harmonicznej i arytmetycznej
| | 1 | | 3 | |
|
| ≥ |
| |* (1a + 1b + 1c)
|
| | 3 | | 1a + 1b + 1c | |
| 1 | |
| *1a + 1b + 1c ≥ 3 | *3
|
| 3 | |
1a +
1b +
1c ≥ 9
i tylko tyle piszemy C.N.U.
i koniec zadania tak?
8 maj 20:29
Mati: Kylo1303 są obydwa
8 maj 20:36
megi: daria: musisz pamiętac ze I cwiartka to katy od 0 do 90, II − od 90 do 180, III od 180 d0 270,
IV od 270 do 360. i że w pierwszej wszystko jest dodatnie, w drugiej tylko sinus w trzeciej tg
i ctg a w czwartej cos. i musisz pamietac ze przy π/2 (90) oraz 3π/2 (270) jest kofunkcja(
czyli sin zamienia sie na cos i odwrotnie oraz cotangens na tangens i odwrotnie)
no wiec np. cos120 = cos(180−60) jest to druga cwiartka, wiec cos bedzie ujemny, odejmujesz od
180 wiec nie ma kofunkcji. czyli mamy −cos60= −1/2
sin135= sin(90+45) jest to druga cwiartka czyli sinus dodatni, ale dodajemy do 90, czyli
przechodzimy w kofunkcje więc ostatecznie będzie to cos45
i to tyle, najpierw ustalasz która cwiartka, potem jaki znak i patrzysz czy jest kofunkcja czy
nie.
troche moze niezbyt jasno to wytłumaczyłam, ale mam nadzieje ze pomogłam
8 maj 20:37
daria: uratowałaś mi życie dzięki
8 maj 20:41
lozo: megi − czemu: cos120=cos(180−60); sin135=sin(90+45)

Kiedy się dodaje a kiedy odejmuje w
nawiasie?
8 maj 20:45
megi: to nie ma znaczenia, policz sobie sin135=sin(90+45)=cos45 ; sin135=sin(180−45)=sin45. a
przeciez sin i cos maja dla 45 tę samą wartość.
8 maj 20:53