Pomoc w dokończeniu zadania - całka
Paucia: Hej

mam problem z końcem zadania.
∫(x+1)/(x
2−2x+9)dx = ∫(2x−2)/2(x
2−2x+9)+2/(x
2−2x+9)dx= 2∫1/(x
2−2x+9)dx
+1/2∫(2x−2)/(x
2−2x+9)dx
/ t=x
2−2x+9, dt=2x−2dx /
1/2∫1/tdt+2∫1/(x
2−2x+9)dx =1/2∫1/tdt + 2∫1/(x−1)
2+8dx
/ s=x−1, ds=dx /
2∫1/9s
2+8)ds + 1/2∫1/tdt = .... no i tu nie wiem jak dalej.
Wynik powinien być: 1/2ln(x
2−2x+9)+
√2/2arctg
√2/4(x−1)+C
8 maj 18:59
Paucia: W ostatniej linijce moich obliczeń powinno byc: 2∫1/s2+8..
8 maj 19:01
Basia: wybacz, ale to jest kompletnie niestrawny zapis
używaj ułamków
8 maj 19:04
Paucia: No wiem właśnie ale nie wiem jak je tu wpisywać...
8 maj 19:06
Basia:
tu obok jest zakładka Kliknij po więcej przykładów
tam jest instrukcja
8 maj 19:07
Paucia:
∫x+1x2−2x+9dx = ∫2x−22(x2−2x+9)+2x2−2x+9dx= 2∫1x2−2x+9dx
+12∫2x−2x2−2x+9dx
/ t=x2−2x+9, dt=2x−2dx /
=12 ∫1tdt+2∫1x2−2x+9dx = 12 ∫1tdt + 2∫1(x−1)2+8dx
/ s=x−1, ds=dx /
2∫1s2+8ds + 12 2∫1tdt = .... no i tu nie wiem jak dalej.
Wynik powinien być: 12ln(x2−2x+9)+√22arctg √24(x−1)+C
8 maj 19:20
8 maj 19:47
Basia:
| | 1 | | 1 | |
J=∫ |
| ds = ∫ |
| ds = |
| | s2+8 | | 8(s28+1) | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
J = |
| ∫ |
| dz = |
| *arctg(z) |
| | 8√8 | | z2+1 | | 16√2 | |
i wracaj krok po kroku do x
8 maj 19:55
Paucia: Dziękuje

jak coś to będę jeszcze tu pisać...
8 maj 19:59