funkcja wykładnicza
Usher: Witam, mam zadanie którego nie mogę rozwiązać, dlatego proszę Was o pomoc.

Do wykresu funkcji f(x) = a
x należy punkt (log
23,9). Oblicz a.
8 maj 18:52
Usher: dobra już nie trzeba
8 maj 18:55
Artur z miasta Neptuna: podstaw pod x 9
8 maj 18:56
Maslanek: 9=alog23
log39=log3alog23
2=log23 * log3a
2*log32 = log3a
a=4
8 maj 18:57
Usher: Trzeba, przepraszam ktoś się podszywa pod mój Nick.

WŁAŚNIE PODSTAWIAM TEN PUNKT DO WYKRESU FUNKCJI I NIE WIEM JAK DALEJ POLICZYĆ.
8 maj 18:57
Usher: Nierozumiem Maslanek początku, skąd tam logarytm przy podstawie 3 ?
8 maj 18:59
Basia:
Maslanek zlogarytmował obustronnie logarytmem przy podstawie 3
8 maj 19:01
Maslanek: 
Taki trick

Później zamieniam podstawę. Wtedy masz odwrotność. Tak na zapas
8 maj 19:02
Usher: Nie rozumiem

Przepraszam, ze jestem taki beznadziejny, ale
chcę to zrozumieć a nie mogę.
Da się to zrobić jakimiś łatwiejszymi przekształceniami ?
8 maj 19:08
Mila:
9=a
log23
3
2=a
log23 obie strony podnoszę do potęgi log
32
| | 1 | |
(32)log32=a1 bo log23 = |
| |
| | log32 | |
3
log322=a
a=4
8 maj 22:58