trygonometria
pablo: W trójkącie ABC, w którym |AC| = 5, |BC| = 4√2 i |AB| = 7 na boku AB wybrano taki
punkt D, że |AD| = 2. Oblicz sinus kąta ADC.
widziałem to zadanie już tutaj ale nie do końca zrobione a stoje w miejscu po obliczeniu
odległości CD ( √17 ) i cos BAC ( 42/70 )
8 maj 18:47
Basia:

policz teraz z jedynki trygonometrycznej sinBAC
i z tw.sinusów dostaniesz α
i skróć te 42/70 przynajmniej przez 7, a potem jeszcze przez 2
8 maj 18:55
pablo: super, dzięki. mogę jeszcze raz prosić o pomoc ?
Dane są punkty A = (−1, 3) i B = (−4, 2). Wyznacz współrzędne punktu C na prostej
y = −x + 5 tak, aby pole trójkąta ABC było równe 7.
8 maj 19:09
Basia:
jeżeli znasz wektory to
C(x; −x+5)
2P = AB*AC*|sin(∡BAC)|
| | d(AB→,AC→) | |
sin(∡BAC) = |
| |
| | AB*AC | |
stąd
2P = d(AB
→,AC
→)
AB
→ = [ −3; −1 ]
AC
→ = [x+1; x−3]
d(AB
→, AC
→) = −3(x−3) − (−1)(x+1) = −3x+9+x+1 = −2x+10
stąd
−2x+10 = 14
−2x = 4
x = −2
y = 7
C(−2;7)
8 maj 19:24
Basia:
a jeżeli nie znasz to napisz, bo można zadanie rozwiązać bez wektorów
8 maj 19:24
pablo: wektory ogarnę ale chętnie zobaczę drugi sposób

za godzinę wracam do zadań, będę mógł wtedy
dalej na pomoc liczyć ?
8 maj 19:30
Basia:
jak nie na mnie to na pewno na kogoś tak
a drugi sposób jest taki:
1. piszemy równanie prostej AB
2. C(c, −c+5)
3. piszemy równanie prostej k prostopadłej do AB i przechodzącej przez C
4. szukamy punktu D wspólnego dla pr.AB i pr.k
5. 2P = AB*CD
6. badamy dla jakiej wartości parametru c AB*CD = 14
żmudne, ale do policzenia
8 maj 19:43
Eta:
Witaj
Basiu 
Sorry , ale masz błąd w rachunkach ( w wersji z wektorami)
Poza tym są dwa takie punkty C
1 i C
2
8 maj 20:10
pablo: Rozwiąż nierówność |6 − 2x| − 4 ≤ |5 + 3x|.
ten sposób z wektorami jest spoko jak patrze na ten drugi. dzięki i czekam na kolejne
rozwiązanie
8 maj 21:15
pablo: I jeszcze jedno potrzebuje pilnie
Ze zbioru liczb {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13} losujemy bez zwracania 4 liczby.
Oblicz
jakie jest prawdopodobieństwo, że wśród 4 otrzymanych liczb jest dokładnie jedna para
liczb o sumie równej 14.
8 maj 21:22