wielomian
Ola: Przed maturką

: Wielomian W jest trzeciego stopnia, przy dzieleniu przez x
2−x−6 daje resztę
x+2, a ponadto dla dowolnej liczby rzeczywistej x wielomian ten spełnia warunek W(x)=−W(−x).
Wyznacz miejsca zerowe wielomianu W i zapisz go w postaci W(x)=ax
3+bx
2+cx+d.
8 maj 17:44
Basia:
W(x) = (x2−x−6)*P(x) + (x+2)
x2−x−6 = (x+2)(x−3) (do tego dojdziesz licząc Δ i pierwiastki)
stąd masz
W(−2) = 0
W(3) = 5
W(2) = 0
W(−3) = −5
no to chyba wystarczy
8 maj 18:06
sazzi001: Basia a mogłabyś dalej rozwinąć?
8 maj 18:26