Zadanie z matury
szewa: Miasto A i miasto B łączy linia kolejowa długości 210 km. Średnia prędkość pociągu
pospiesznego na tej trasie jest o 24 km/h większa od średniej prędkości pociągu osobowego.
Pociąg pospieszny pokonuje tę trasę o 1 godzinę krócej niż pociąg osobowy. Oblicz czas
pokonania tej drogi przez pociąg pospieszny.
Pytanie odnośnie powyższego zadania z dzisiejszej matury
Czy równanie (210/t−1) − ( 210/t) = 24 jest dobre
pigor: ... jak rozumiem w mianowniku pierwszego ułamka masz t−1, wtedy tak

powiem...

bardzo dobre , tylko, że wtedy
t−1=? jest szukanym czasem pociągu
pospiesznego, ale byłoby ono doskonałe gdybyś je troszeczkę zmienił, np. tak :
(210/(t
+1)) − ( 210/t) = 24 , a wtedy tylko
t=? byłby szukanym czasem