wielomian i wyrazenie wymierne
aliss: 1) Rozłóż na czynniki wielomian W(x)=x
3 + x
2 − 3 − 3
√3
| | x3 − 6x +5 | |
2) Skróć wyrażenie wymierne W(x)= |
| |
| | x4 + x2 −2 | |
8 maj 17:28
ICSP: 1) w(x) x3 + x2 − 3 − 3√3
w(√3) = 3√3 + 3 − 3 − 3√3 = 0
mamy więc : w(x) = x3 + x2 − 3 − 3√3 = x3 − 3√3 + x2 − 3 = (x−√3)(x2 + √3x + 3) +
(x−√3)(x+√3) = (x−√3)(x2 +√3x + 3 + x + √3) = (x−√3)(x2 + (1+√3)x + 3+√3)
sprawdźmy Δ wyrażenia w drugim nawiasie :
Δ = 1 + 2√3 + 3 − 12 − 4√3 < 0 więc dalej nie rozłożymy.
odp : (x−√3)(x2 + (1+√3)x + 3+√3).
8 maj 19:42
ICSP: | | x3 − 6x + 5 | |
w(x) = |
| |
| | x4 + x2 − 2 | |
najpierw dziedzina :
x
4 + x
2 − 2 ≠ 0
x
4 + x
2 − 2 = 0
t = x
2 , t ≥ 0
t
2 + t − 2 = 0
Δ = 9 ⇒
√Δ = 3
| | −1 − 3 | |
t2 = |
| = −2 sprzeczne z założeniem |
| | 2 | |
więc mianownik możemy zapisać w postaci : (x
2 − 1)(x
2 + 2) z tego mamy od razu dziedzinę :
x ∊ R\{±1}
teraz licznik :
x
3 − 6x + 5 = x
3 − x
2 + x
2 − x − 5x + 5 = x
2(x−1) + x(x−1) − 5(x−1) = (x
2 + x − 5)(x−1) =
| | 1 + √21 | | 1 − √21 | |
(x−1)(x + |
| )(x + |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
łączymy to w całość :
| | | | 1 + √21 | | 1 − √21 | | (x−1)(x + |
| )(x + |
| ) | | | 2 | | 2 | |
| |
w(x) = |
| = |
| | (x2 − 1)(x2 + 2) | |
| | 1 + √21 | | 1 − √21 | | (x + |
| )(x + |
| ) | | | 2 | | 2 | |
| |
| |
| (x+1)(x2+2) | |
8 maj 19:53