rozwiąż równanie
striker: rozwiąż równanie ||x2 − 4| − x| = 2
czy poprawne jest takie rozwiązanie:
|x2 −4| − x = 2 ⋁ |x2 − 4| − x = −2
x2 − 4 − x = 2 ⋁ −x2 + 4 − x = 2 ⋁ x2 − 4 − x = −2 ⋁ −x2 + 4 − x = −2
x2 − x − 6 = 0 ⋁ −x2 − x + 2 = 0 ⋁ x2 − x − 2 = 0 ⋁ −x2 − x + 6 = 0
Δ = 25 Δ = 9 Δ = 9 Δ = 25
√Δ = 5 √Δ = 3 √Δ = 3 √Δ = 5
x1 = 3 x3 = −2 x5 = 2 x7 = −3
x2 = −2 x4 = 1 x6 = −1 x8 = 2
po podstawieniu widzimy, że
x6, x7 ∉ do rozwiązania równania
zatem x ∊{−2, 1, 2 , 3}
jeszcze raz − czy mogę rozwiązać to zadanie w ten sposób?
8 maj 17:10
Maslanek: Sprawdzając każde z rozwiązań raczej tak.
Ale |x2 −4| − x = 2 ⋁ |x2 − 4| − x = −2
Rozpatrzmy przypadki:
1) x2−4<0
2) x2+4>0.
Wtedy od razu wylatują złe rozwiązania.
8 maj 17:14
striker: dzięki, rozwiązałem twoim sposobem i pięknie wyszło, bo w jednym równaniu Δ<0 i zostały same
poprawne pierwiastki
a w podpunkcie 2) nie powinno być x2−4≥0 ? (minus oraz większe lub równe)
8 maj 17:24
pigor: tak

, "twoja" metoda należy do znanej w matematyce: metoda analizy starożytnych . ...
8 maj 17:25
Maslanek: Powinno.

Niedopatrzenie. Dobrze, że wiesz o co chodzi

.
"Metoda analizy starożytnych" − zdążyłem zapomnieć nazwy, teraz może zostanie xD
8 maj 17:34