MATURA 2012 ODWOŁANIE
Baś: Odwołanie się do CKE w sprawie matury 2012
Matura była zbyt trudna, materiał wykraczał poza materiał podstawy.
W jednym zamkniętym zadaniu trzeba było użyć wzoru VIete'a którego nie ma na podsatwie.
Kto by sie podpisał pod odwołaniem prosze się tutaj zgłosić.
8 maj 16:50
asd: looool
8 maj 16:51
b.: mówisz o zadaniu 6?
nie trzeba było używać wzorów Viete'a, można było policzyć pierwiastki i je dodać
8 maj 16:53
geronimo: Nikt ci nie kazał użyć wzoru.
Mogłaś wyliczyć x1 i x2
8 maj 16:54
adamdobrzew.: ja jestem za, masz mój długopis !
8 maj 16:54
66: A czy w tablicach jest ten wzór? Jest... A czy nie można było wyliczyć x
1 i x
2 i ich
zsumować? Można. Ale lepiej był oznać Vete'a
8 maj 16:54
rumpek : Basiek ma trochę racji
8 maj 16:55
geronimo: rumpek w czym ma rację?
8 maj 16:57
rumpek : ze ta matura była dziwna
8 maj 16:58
Ja: ja juz zglosilem bo sam nie zdam
8 maj 16:58
Eta:
Można też było tak:
| | −b+√Δ | | −b−√Δ | | −2b | | −b | |
x1+x2= |
| + |
| = |
| = |
| |
| | 2a | | 2a | | 2a | | a | |
8 maj 16:59
b.: moim zdaniem nie ma racji, zadanie da się (łatwo) rozwiązać metodami z podstaw i to wystarczy,
żeby znalazło się na podstawowej
rozumując w ten sposób trzeba by uważać, żeby nie dać zadania, które przypadkiem ma krótkie
rozwiązanie, jeśli np. skorzysta się z jakiegoś mało znanego twierdzenia
8 maj 17:00
geronimo: @Eta Osoby z głęboką podstawą nigdy na to nie wpadną.
8 maj 17:00
Eta:
8 maj 17:01
b.: i nie muszą, mogą policzyć każdy z pierwiastków z osobna, ,,do końca'', i je dodać
8 maj 17:02
8 maj 17:03
Piasek: Jakby nie te zadania z wykazywaniem albo udowadnianiem to maturka byłaby prosta.... takie
rzeczy powinny byc moim zdaniem na rozszerzeniu.
8 maj 17:06
xde: A bez przesady matura byla banalna poza tym chwytem na ostroslup
8 maj 17:13
Error_Demon: Żartujesz? Zbyt Trudna, ludzie chcecie żyć jak obywatele innych państw gdzie w szkole w wieku
kiedy my kończymy liceum oni uczą się mnożenia? Darujcie sobie bo te 15pkt można zdobyć ucząc
się na pamięć dwóch zadań otwartych i zaznaczając same odpowiedzi B w zamkniętych.
8 maj 17:30
wiejskiruchoocz : szczerze to było zbyt łatwe żeby to odwoływać
8 maj 18:53
Basia: Też złożę protest do CKE. To są kpiny z matematyki (łagodnie mówiąc), a nie matura.
8 maj 18:57