pytaneczko :)
Josik171: Słuchajcie dzisiaj pisalam mature i pojawilo sie takie zadanie:
Ciąg (9,x,19) jest arytmetyczny a ciąg (x,42,y,z ) jest geometryczny.Olblicz x,y,z
−−−−ja policzylam to swoim sposobem ale wyniki wyszly mi takie same
obliczylam ze wzoru na rytmetyczny że x(do kwadratu) = 9+19/2 = 14
potem ze wzoru na geometryczny podstawilam do liczb
(14,42,y)−−−−−−− i do wzoru(tylko że już na ciąg geometryczny) że 42(do kwadratu) i
wyliczylam z tego Y=126
i potem (42,126,z) podstawilam do wzoru i obl. z= 378
POWIEDZcie mi czy to jest dobre


? komisja uzna mi taki tok myślenia?