matematykaszkolna.pl
66 66: Zadanie z kombinatoryki − MATEMATYKA PR... proszę o pomoc Ile jest liczb 6 cyfrowych, w których znajdują 4 liczby parzyste oraz 2 nie parzyste. Za zbiór liczb przyjmij: A = {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9}. Czy będzie to tak? a) jeśli liczba zaczyna się od cyfry parzystej: 4 * C35 * 53 * 2! * 52 ...? − rozumiem to tak: na pierwszym miejscu mogą stać 4 cyfry parzyste (prócz 0), potem wybieramy 3 miejsca z 5 wolnych i na każdym z nich możemy umieścić jedną z 5 możliwych liczb parzystych, na pozostałych 2 miejscach umieszczamy liczby nieparzyste i możemy je umieścić na 2! przestawień wybierając 1 z 5 dostępnych cyfr b) jeśli liczba zaczyna się od cyfry nieparzystej: 5 * C15 * 5 * 3!*53 ...? − rozumiem to tak: na pierwszym miejscu może stać 5 cyfr nieparzystych, potem wybieramy 1 miejsce z 5 wolnych i możemy umieścić jedną z 5 możliwych liczb nieparzystych, na pozostałych 3 miejscach umieszczamy liczby parzyste i możemy je umieścić na 3! ustawień i na każdym miejscu jedna z 5 liczb umieścić Czy dobrze to rozumuję czy inaczej trzeba zrobić to zadanie?
8 maj 15:59
asdasd: to zalezy czy moga sie powtarzac liczby jezeli tak to: wybierasz ilosc wariacji bez powtorzen 4 elementowych ze zbioru n elementowego gdzie n to ilosc cyfr parzystych, i chyba to mnozysz przez ilosc wariacji ebz powtorzen 2 elementowych ze zbioru m elementowego gdzie m jest iloscia cyfr nieparzystych takie jest moje zdanie
8 maj 19:22
Aga1.: Zakładam,że cyfry nie mogą się powtarzać. a) Jeśli liczba zaczyna się od cyfry parzystej, to takich liczb jest :

nawias
4
nawias
nawias
3
nawias

nawias
5
nawias
nawias
2
nawias

4*
*
*5!

b) Jeśli liczba zaczyna się od cyfry nieparzystej, to takich liczb jest

nawias
5
nawias
nawias
4
nawias
nawias
4
nawias
nawias
1
nawias

5*
*5!

Przykład do b) Niech liczba zaczyna się jedynką. Mają być dwie nieparzyste, więc z pozostałych czterech wybieram jeszcze jedną, mogę to zrobić na 4 sposoby, Wybieram np. 9. Teraz z 5 cyfr parzystych wybieram 4, mogę to zrobić na 5 sposobów. Wybieram np. 0,2,4,6. Teraz cyfry : 0, 2, 4 , 6 , 9 rozmieszczam na pięciu wolnych miejscach, mogę to zrobić na 5! sposobów. a+b= liczba wszystkich liczb sześciocyfrowych o niepowtarzających się cyfrach o podanych warunkach
9 maj 09:46
Aga1.: Jeśli cyfry mogą się powtarzać, to wydaje mi się, że w Twoim zapisie nie powinno występować 2! oraz 3!
9 maj 09:50