66
66: Zadanie z kombinatoryki − MATEMATYKA PR... proszę o pomoc
Ile jest liczb 6 cyfrowych, w których znajdują 4 liczby parzyste oraz 2 nie parzyste. Za zbiór
liczb przyjmij: A = {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9}.
Czy będzie to tak?
a) jeśli liczba zaczyna się od cyfry parzystej:
4 * C35 * 53 * 2! * 52 ...? − rozumiem to tak: na pierwszym miejscu mogą stać 4 cyfry
parzyste (prócz 0), potem wybieramy 3 miejsca z 5 wolnych i na każdym z nich możemy umieścić
jedną z 5 możliwych liczb parzystych, na pozostałych 2 miejscach umieszczamy liczby
nieparzyste i możemy je umieścić na 2! przestawień wybierając 1 z 5 dostępnych cyfr
b) jeśli liczba zaczyna się od cyfry nieparzystej:
5 * C15 * 5 * 3!*53 ...? − rozumiem to tak: na pierwszym miejscu może stać 5 cyfr
nieparzystych, potem wybieramy 1 miejsce z 5 wolnych i możemy umieścić jedną z 5 możliwych
liczb nieparzystych, na pozostałych 3 miejscach umieszczamy liczby parzyste i możemy je
umieścić na 3! ustawień i na każdym miejscu jedna z 5 liczb umieścić
Czy dobrze to rozumuję czy inaczej trzeba zrobić to zadanie?
8 maj 15:59
asdasd: to zalezy czy moga sie powtarzac liczby jezeli tak to: wybierasz ilosc wariacji bez powtorzen 4
elementowych ze zbioru n elementowego gdzie n to ilosc cyfr parzystych, i chyba to mnozysz
przez ilosc wariacji ebz powtorzen 2 elementowych ze zbioru m elementowego gdzie m jest
iloscia cyfr nieparzystych takie jest moje zdanie
8 maj 19:22
Aga1.: Zakładam,że cyfry nie mogą się powtarzać.
a) Jeśli liczba zaczyna się od cyfry parzystej, to takich liczb jest :
b) Jeśli liczba zaczyna się od cyfry nieparzystej, to takich liczb jest
Przykład do b)
Niech liczba zaczyna się jedynką.
Mają być dwie nieparzyste, więc z pozostałych czterech wybieram jeszcze jedną, mogę to zrobić
na 4 sposoby,
Wybieram np. 9.
Teraz z 5 cyfr parzystych wybieram 4, mogę to zrobić na 5 sposobów.
Wybieram np. 0,2,4,6.
Teraz cyfry : 0, 2, 4 , 6 , 9 rozmieszczam na pięciu wolnych miejscach, mogę to zrobić na 5!
sposobów.
a+b= liczba wszystkich liczb sześciocyfrowych o niepowtarzających się cyfrach o podanych
warunkach
9 maj 09:46
Aga1.: Jeśli cyfry mogą się powtarzać, to wydaje mi się, że w Twoim zapisie nie powinno występować 2!
oraz 3!
9 maj 09:50