...
wzium5565656: Uzasadnij,ze jesli liczby rzeczywiste a,b,c spelniaja nierownoscii: Uzasadnij,ze jesli liczby
rzeczywiste a,b,c spelniaja nierownosci 0<a<b<c ,to a+b+c/3>a+b/2.
I tutaj mam pytanie,bo jesli podstawilam sobie za a=1,b=2,c=3
i zrobilam 1+2+3/3 co rowna sie 6/3 i 1+2/2 co rowna sie 3/2 i pozniej rozszerzylam ulamki i
wyszlo mi tak
12/6>9/6
to bedzie dobrze?
prosze o pomoc
8 maj 15:43
ZKS:
Tylko sprawdziłeś dla kilku liczb ale nie udowodniłeś tego że to zachodzi dla każdej liczby
rzeczywistej.
8 maj 15:46
bartek: musiałeś pomnożyć obie strony przez 6 i skrócić co się dało aby otrzymać:
c>a+b/2
Następnie uzasadnić że skoro c jest większe zarówno od a jak i od b to jest jednocześnie
większe od średniej arytmetycznej tych liczb. Przynajmniej ja tak to zrobiłem, jeżeli źle to
niech ktoś poprawi.
8 maj 16:18