Pole kwadratu wpisanego w okrąg o promieniu 5 jest równe
Patryk: Witajcie, mam prośbę wytłumaczcie mnie lub poprawcie jeżeli jestem w błędzie, jakim cudem w
zadaniu "Pole kwadratu wpisanego w okrąg o promieniu 5 jest równe:" = 50


Ja to rozwiązałem tak:
skoro r = 5 to d = 10
d=a
√2
a
√2 = 10 / :
√2
| | 10 | | √2 | | 10√2 | |
a = |
| * |
| = |
| = 5√2
|
| | √2 | | √2 | | 2 | |
stąd a = 5 ponieważ d = a
√2
P
kw = a
2 = 5
2 = 25
PROSZĘ O POMOC
8 maj 15:32
8 maj 15:34
8 maj 15:37
Error_Demon:

Skoro r=5 to przekątna kwadratu =10
Pole
d22 =
1002=50
8 maj 15:38
kuk: Patryk masz wszystko dobrze tylko czemu jak już masz a=5
√2 czyli dobrze to coś
zmieniałeś

?
8 maj 15:49
Patryk: Ehhh... wściekły jestem na siebie.... Jak mogłem zrobić tak głupi błąd... coś mi sie uroiło że
ja tam mam ciągle przekątna a nie "a" ehhh... xD
8 maj 17:58
kraja: pomocy! mam zadanie z matematyki niewiem zadanie 1 str 103 wiem że liczba kwadratów wynosi 5 a
pole cyntymetrów ile pomocy!
23 maj 15:39
Krzysiek : W mojej ksiazce na stroni e 103 nie ma zadnego zadania . Jesli jest u ciebie to podaj
tresc
23 maj 16:35
Kamweh : Dzięki
18 lut 12:27