Potęgowanie funkcji trygonometrycznych - pomoc
bgbh: Wyznacz te wartości x, które należy do <0,2π>, dla których liczby 1/2, sinx, sin2x są
kolejnnymi wyrazami ciągu geometrycznego.
Chodzi mi dokładnie o to, że doprowadziłam to do formy sinx(sinx−cosx)=0
i wiadomo sinx=0 i sinx−cosx=0 → sinx=cosx
Z tym, że tu mi się pojawia problem, bo gdy rysujemy z wykresu sinx i cosx i bierzemy odpowiedź
z punktów w jakich się przecinają, to mamy dwie odpowiedzi : x=π/4 i x=5π/4
Natomiast, gdy podniesiemy do kwadratu i mamy sin2x=1−sin2x → 2sin2x=1 → sin2x=1/2
sinx=√2/2 i sinx=−√2/2
Otrzymujemy wtedy 4 wyniki : π/4, 3π/4, 5π/4, 7π/4
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć o co z tym chodzi i dlaczego drugi sposób nie jest poprawny?
8 maj 14:54
bgbh: up
8 maj 15:37
Aga1.: Aby podnieść równanie do kwadratu musisz założyć,że obie strony są dodatnie.
Podnosząc do kwadratu bez tego założenia pojawiają się tzw. pierwiastki obce, które nie są
rozwiązaniami wyjściowego równania.
| | 3 | | 1 | | π | |
np.sin |
| π=sin(π− |
| =sin |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
a
| | 3 | | 1 | | π | |
cos |
| π=cos(π− |
| π)=−cos |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
8 maj 15:57
bgbh: A czy mógłby ktoś wtedy rozwiązać równanie
sin2x + √3cos2x = (√3 + 1)sinxcosx
Bo nie wiem jak je zrobić nie podnosząc do kwadratu
8 maj 17:03
Maslanek: √3cosx(cosx−sinx) + sinx(sinx − cosx)=0
8 maj 17:05
bgbh: dziękuję!
8 maj 17:19