Uzasadnij,ze jesli liczby rzeczywiste a,b,c spelniaja nierownosci
wzium5565656: Uzasadnij,ze jesli liczby rzeczywiste a,b,c spelniaja nierownosci 0<a<b<c ,to a+b+c/3>a+b/2.
I tutaj mam pytanie,bo jesli podstawilam sobie za a=1,b=2,c=3
i zrobilam 1+2+3/3 co rowna sie 6/3 i 1+2/2 co rowna sie 3/2 i pozniej rozszerzylam ulamki i
wyszlo mi tak
12/6>9/6
to bedzie dobrze?
prosze o pomoc
8 maj 14:51
wzium5565656: Uzasadnij,ze jesli liczby rzeczywiste a,b,c spelniaja nierownoscii: Uzasadnij,ze jesli liczby
rzeczywiste a,b,c spelniaja nierownosci 0<a<b<c ,to a+b+c/3>a+b/2.
I tutaj mam pytanie,bo jesli podstawilam sobie za a=1,b=2,c=3
i zrobilam 1+2+3/3 co rowna sie 6/3 i 1+2/2 co rowna sie 3/2 i pozniej rozszerzylam ulamki i
wyszlo mi tak
12/6>9/6
to bedzie dobrze?
prosze o pomoc
8 maj 14:54
Tina: Ja też tak zrobiłam to zadanie i dużo moich znajomych tak zrobiło... ciekawe czy je zaliczą.
Też czekam na czyjąś odpowiedź.
Pozdrawiam
8 maj 15:21
TPB: To nie jest żaden dowód. Dostaniesz za to 0 punktów.
8 maj 15:56