solanka
anna: Oblicz, ile kilogramów wody należy odparować z jednego kilograma roztworu wody
z solą o zawartości 10% soli, by zawartość procentowa soli w roztworze była równa 25%.
Byłabym wdzięczna za wytlumaczenie
8 maj 14:24
Alkain: 1 kg *10 %=100 g tyle mamy soli w naszym roztworze
Teraz te 100 g ma być 25 % w naszym nowym roztworze więc
100g→25%
x→100%
10000=25x
x=400 g
Czyli naszego roztworu musi pozostać 400 g
1kg−0,4kg=0,6 kg
Trzeba odparować 0,6 kg wody.
8 maj 14:30
Eta:

Metoda "kubełkowa"
x −− ilość odparowanej wody
| | 3 | |
10*1 −0*x= 25*(1−x) ⇒ 25x= 15 ⇒ x= |
| = 0,6 kg |
| | 5 | |
8 maj 15:14