Matura2012
Basiek: Dowód z trójkątem rozwartokątnym.
Chciałabym zapytać nie tyle, o całe rozwiązanie, a jedynie, co trzeba było zastosować,
zauważyć.

Dzięki.
8 maj 14:16
8 maj 14:20
Basiek: A tak patrzyłam... myślałam, nawet narysowałam dwa takie przypadki i myślę....
Nie!, na
pewno nie.

90 min... nad zadaniem za 2 pkt...
8 maj 14:21
Alkain: Nie martw się ja go nie zrobiłem... , a jak Ci poszło na ile % liczysz bo ja jakieś 92−94%
8 maj 14:24
Basiek: Na pewno wyżej niż 90%

Chyba, że coś źle w karcie powypisywałam. Ale bądźmy dobrej myśli.
Ten dowód... zrobiłam. Nie wiem tylko, jak będzie oceniony.

Zrobiłam mini dowód nie wprost,
który zajął mi jedną stronę i 90% + cały brudnopis.



A Tobie?
8 maj 14:26
Vax:

2α+2β < 180 ⇔ α+β < 90 ⇔ 180−α−β > 90 cnd.
8 maj 14:26
Basiek: Vax
8 maj 14:27
Vax:
8 maj 14:28
Basiek: 
Wyraża więcej niż tysiąc słów.
Cóż.... słów mi zabrakło. Będę płakać.
8 maj 14:30
asdf: Podobnie jak Vax zrobiłem.
8 maj 14:31
Alkain: Nie płacz widziałem już to wcześniej i się załamałem, że to takie łatwe było xD
8 maj 14:31
Franek: Vax ale to nie jest dobrze chyba
bo odrzuciłeś 90o dla czego?
8 maj 14:32
Basiek: Wiecie, jakie ja tam przekształcenia zrobiłam? 3 układy równań, nierówności,.... 4 zmienne już
po redukcji... O Panie...
Może to po prostu było za proste?
8 maj 14:33
asdf: kąt rozwarty zaczyna się od 91o
8 maj 14:33
Alkain: Dokładnie Basiek za proste te zadanie było, mój kolega z klasy tez nie wiedział i chyba z
twier. cosinusów to liczył ale nie wiem czy się doliczył... xD
8 maj 14:35
Franek: a nie sory pomyłka....
ja tak samo zrobiłem
8 maj 14:35
Basiek: Tw. cosinusów? Też chciałam!

Co najmniej 5x po drodze udowodniłam..., że α+β>0

Ogólnie...
8 maj 14:35
Vax: Franek, masz na myśli trójkąt prostokątny ? W nim ten dowód też działa
asdf nie,
kąt rozwarty jest większy od 90
o, ale może być mniejszy niż 91
o
8 maj 14:36
kylo1303: No ja zrobilem identyko jak Vax, troche wiecej dopisalem, dodalem slowny komentarz i takie
tam zeby sie nie czepili.
8 maj 14:36
Alkain: I tak nie jest źle, jutro na rozszerzeniu będzie ciekawie...
8 maj 14:36
asdf: @Vax
Oj tam, ale wiesz o co mi chodzi
8 maj 14:37
asdf: ja teraz żałuję, że rozszerzenia nie pisze...
8 maj 14:38
Franek: myślałem nad tymi 2 linijkami 2h
8 maj 14:38
Basiek: Ja równo 90 min. to zadanie robiłam
8 maj 14:39
kylo1303: | | a+b+c | | a+b | |
Ja sie zastanawialem czy |
| > |
| mozna zrobic zaleznoscia srednich (oczywscie |
| | 3 | | 2 | |
dowod tego jest banalny), ale doszedlem do wniosku ze nie bo po jednej mamy 3 wyrazy a po
drugiej 2. Jesli jest inaczej to z checia bym zobaczyl sposob.
8 maj 14:39
Kasia: kylo1303, ja tak właśnie zrobiłam, ale nie wiem czy to może być uznane za dowód..
8 maj 14:40
Franek: 2pkt = 2h
aż nie chce myśleć co będzie na rozszerzonym poziomie
"burza mózgów"
8 maj 14:41
elpe: oby jutro sobie nie odbili na matematyce za dzisiejsze banały
8 maj 14:41
Alkain: kylo proszę dowód
I piszesz do tego komentarz jeśli chcesz być jeszcze bardziej mega poprawny to
−a−b+2c>0
(c−a)+(c−b)>0
Koniec
8 maj 14:42
mac:

2α+2β+δ=180
α=90−β−δ/2
α+β+γ=180
γ=180−90+β+δ/2−β
γ=90+δ/2
8 maj 14:42
Franek: myślicie że może być jutro takie zadanie jak to ostatnie dziś?
8 maj 14:44
Basiek: Już nie będzie
8 maj 14:45
Alkain: Nie sądzę...
8 maj 14:45
firi: Alkain, mam tak samo... Jaki dałeś komentarz do tego?
8 maj 14:46
fatum: ja opisałem na tym okrąg, ale zabrakło mi 2 minut żeby dojść do tego co Vax zapewne w chwilę.
Ogólnie spędziłem na dwóch zadaniach z dowodem godzinę. Te pierwsze rozpisałem na 5 sposobów
bo nie chciało mi się wierzyć, że c>12(a+b) jest dobrze. Myślałem, że na koniec będzie
coś w stylu wzór skróconego mnożenia > 0 ale jednak nie...
8 maj 14:46
Franek: to dobrze bo go źle zrobiłem wyszło mi 29
8 maj 14:46
DZIADZIA: Basiek chciałem Ci podziekowac ze tak ladnie mi zawsze tłumaczyłas to wszystko

dzieki tobie i
Rumpek Aga1 itd dziekuje wam bardzo kochani
8 maj 14:47
Alkain: firi Napisalem coś takiego:
Jak wiemy z polecenia c jest liczbą większą od a i b więc 2c −a −b jest większe od zera więc
całość jest również większa od zera.
No i tyle
8 maj 14:47
DZIADZIA: no i bede trzymał za Ciebie kciuki jutro!
8 maj 14:48
Basiek:
Dziadzia− dobrze, że się udało, ale to, że zdałeś to jest zasługa tylko i wyłącznie Twojej
ciężkiej pracy.

Trzymaj kciuki mocno, na pewno nie zaszkodzi
8 maj 14:49
firi: No, to dobrze!
Mam prawie identyczny...

Myślałem nad tym pół godziny, zapisałem cały brudnopis, wychodziłem
z twierdzenia o średnich arytmetycznych, echhhh.

Gdybym jeszcze pamiętał, że 5*6 jest podzielne przez 6 (prawdopodobieństwo), to byłoby
wspaniale.

8 maj 14:50
matroz:

Proszę o ocenę mojego rozwiązania
skoro AMB>90stopni, to
360stopni−α−β>180stopni
−α−β>−180stopni
α+β<180stopni
napisałem że jest to prawda jako że suma 2 miar kątów w trójkącie musi być mniejsza od
180stopni
JAK SĄDZICIE? dostanę max za to zadanie?
PS. to M na samej górze rysunku to nieważne, napisało mi się a nie potrafię skasować
8 maj 14:50
fatum: jak myślicie jak było się tak genialnym i źle przepisało się daną z zadania to dostanie się
tylko 1 pkt na 5 za sam zapis czy może coś jeszcze uszczkną? Zamiast 210 wpisałem 240 i
wszystkie obliczenia źle... Dlaczego się tego nie dojrzałem
8 maj 14:52
mac: panowie i panie dobrze to zrobilem co napisalem kilka postow wyzej ?
8 maj 14:53
Ola:

Może mi ktoś powiedzieć, czy jeżeli zrobiłem tak to jest dobrze?
a + c + b =180 ⇒ a + b = 180 − c
2a + 2b + d = 180
2(a + b) + d = 180
2(180 − c) + d = 180
360 − 2c + d = 180
2c = 180 + d
| | d | |
180 > c = 90 + |
| > 90, dla 180 > d > 0 |
| | 2 | |
Czy takie stwierdzenie jest prawdziwe?
8 maj 14:56
kylo1303: Alkain Troche mnie nie zrozumiales. Ja to udowodnilem bo bylo prosto. Chodzi mi czy da sie
to zrobic innym sposobem, tj. przy zastosowaniu nierownosci Cauchy'ego
8 maj 15:00
Sławek.: Czy to co ma mac jest dobrze?
8 maj 15:02
8 maj 15:03
Alkain: kylo rzeczywiście, za dużo się dzieje i jakoś dokładnie nie przeczytałem

. Co do tego
dowodu nie wiem, nie znam tego twierdzenia
8 maj 15:07
8 maj 15:07
Angela: fatum− myślę że masz nawet szanse na więcej jak tylko jeden pkt, jeżeli oczywiscie z tym 240
dobrze obliczyłeś. Bo z tego co czytałam schematy oceniania z poprzednich matur to jezeli
własnie ktos pomylił wartośc, ale "konsekwentnie bez błędu dążył do rozwiązania" to coś tam
przyznawali
8 maj 15:07
Alkain: Basiek wiem, już to czytam
8 maj 15:08
b.: @Ola: dobrze
@matroz: złe komentarze, jakbyś korzystał z tezy, ja bym maxa nie dał −− ale ja nie oceniam
prac maturalnych
8 maj 15:08
matroz: @b udowodniłem że teza jest prawdziwa, gdzie tam korzystam z tezy?
8 maj 15:18
b.: ten komentarz: ,,skoro AMB>90stopni, to''
formalnie biorąc oznacza, że skorzystałes z tezy
8 maj 15:19
b.: gdyby napisać: ,,mamy udowodnic, ze AMB>90 stopni, co jest rownowazne temu, ze...''
to byloby zupelnie poprawnie
8 maj 15:20
matroz: hmmm nie wiem czy będą czepiać się za słówka, to nie jest język polski
wiem o co Ci chodzi, ale w sumie nie pamiętam dokładnie, czy napisałem "skoro..." czy jakoś
inaczej

ja to widzę tak, że podstawiłem pod tezę i pokazałem że wyjdzie poprawna nierówność co jest
jednoznaczne z tym że teza jest prawdziwa.
8 maj 15:24
matroz: wiecie może kiedy wyjdą rozwiązania na cke.edu.pl?
8 maj 15:25
b.: > ja to widzę tak, że podstawiłem pod tezę i pokazałem że wyjdzie poprawna nierówność co jest
jednoznaczne z tym że teza jest prawdziwa.
to jest jednoznaczne z tym, że zakładając tezę doszedłeś do czegoś prawdziwego −− ponieważ
jednak z fałszu wynika prawda, to ten Twój rachunek niczego nie dowodzi, równie dobrze teza
mogła być fałszywa...
8 maj 15:27
Basiek: Nikt nie wie.
Pytanie− prośba
dysponuje ktoś może jakimś linkiem, tudzież materiałem, który w jakikolwiek sposób tłumaczy
wykazywanie
metodą Cauchy'ego?
8 maj 15:28
jarke:
@
Basiek na ile % liczysz?

policzyłaś też może objętość prostopadłościanu ?

ja mimo swoich beznadziejnieżenującoprostych błędów naliczyłem >84% w najgorszym wypadku,
więc... nie jest tragicznie. z niecierpliwością czekam na jutro
8 maj 15:34
Basiek: Ja nie liczę.

Początkowo... ta, przeczytałam tylko połowę zadania, potem... "Po co oni
dorysowali mi jakieś durne kreski tu?" O kurcze... ostrosłup.
>90% winno być, chyba, że coś przy przepisywaniu zepsułam
8 maj 15:36
jatoja: nie czytałem wszystkiego, ale powiem, że liczyłem to udowodnienie z twierdzenia cosinusów i z
nierówności trójkąta

Nie mam kompletnie pojęcia czy dobrze, ale liczę na chociaż jeden
punkt za to. Nie mówiąc już, że powinni dać dwa za umiejętność robienia takich cudów
8 maj 15:39
jarke: haha, mam podobnie, też z tw cosinusów... ahhh, oby jutro skoncentrować się bardziej niż
dzisiaj, to będę zadowolony

szczególnie, że na sali będzie 5 osób, z czego trzy osoby z komisji

8 maj 15:41
Basiek:
8 maj 15:42
jarke: z czego ta druga to kolega, który nie chodził do szkoły jak były ostateczne terminy zmieniania
deklaracji, i wyjdzie pewnie po kilkunastu minutach
8 maj 15:46
matroz: b. to ile mogę dostać pkt za moje zadanie?
8 maj 15:46
Basiek: Jarke− spokój, cisza...

To dobrze, nikt nie będzie Cię rozpraszał.

U nas dużo osób pisze z klasy (ok.30), ale...
część pisze, mimo że nijak nie jest przygotowana, bo "nie zaszkodzi". Ja w sumie niewiele
lepiej
8 maj 15:49
b.: @matroz: być może że dostaniesz maksa, może 1 pkt. odejmą −− tak bym stawiał, ale nie znam się
na ocenianiu matur
8 maj 16:48
Asyy: Nie ma co, przyjemna maturka, aż żałuję, że nie poprawiałem wyniku z przed roku, no ale cóż..
A te zadanka otwarte ze stereo i ciągi to normalnie w dwóch linijkach można było zrobić i
jeszcze 4 pkty za nie dawali
8 maj 17:55