funkcja
Franek: mx2+(4m−2)x+2−m=0 ma mieć co najmniej jeden pierwiastek
założenia:
m≠0
Δ>0
m≠0
Δ=0
m=0
dobre założenia bo mi coś nie wychodzi?
8 maj 14:12
Basiek: dla m≠0 i Δ≥0
dla m=0 => −2x+2=0 => x=1 (więc ok)
8 maj 14:13
gorzy: delta powinna być większa bądź równa i rozpatrujesz dwa przypadki, dla m = 0 i m ≠ 0
8 maj 14:14
Franek: a w odpowiedziach jest
| | c | | b | |
1o a=0 i b≠0 i − |
| >0 lub a=0 i b≠0 i Δ=0 i − |
| >0 |
| | b | | 2a | |
2
o a≠0 i Δ>0 i x
1x
2=0 i x
1+x
2=0
3
o a≠0 i Δ>0 x
1x
2<0
4
o a≠0 i Δ>0 i x
1x
2>0 i x
1+x
2>0
skąd tyle założeń?
8 maj 14:21
Basiek: Wygląda na to, że to nie jest pełna treść zadanka
8 maj 14:23
Franek: aaa... nie zauważyłem że ma mieć co najmniej jeden pierwiastek ale dodatni
8 maj 14:27
Franek: i wszystko jasne
8 maj 14:27
Basiek: Tak jak mówiłam...
8 maj 14:27
ZKS:
Dla drugiego przypadku dostajemy dwa miejsca zerowe równe 0 tylko pytanie czy 0 jest liczbą
dodatnia?
8 maj 14:32