matematykaszkolna.pl
do asdf Basia: asdf tam był warunek 0<a<b<c. Twój dowód jest poprawny
8 maj 13:58
asdf: dzięki bardzo emotka
8 maj 13:58
sebastian: a rozwiazywaliscie to tutaj na forum bo nie widze
8 maj 14:04
Kasia: Basiu, a co uważasz na temat dowodu iż są to średnie arytmetyczne, i skoro c jest największą liczbą, to średnia, w której ona jest uwzgledniona musi być większa od tej drugiej? Czy jest to do uznania czy nie?
8 maj 14:07
maturzysta: A jak zrobiłem wspólny mianownik i przeniosłem z prawej na lewą stronę ze zmienionym znakiem to dobrze będzie?
8 maj 14:08
sebastian: maturzysta i co potem?
8 maj 14:10
maturzysta: Coś mi tam wyszło typu
−a −b + 2c  

> 0
6  
8 maj 14:12
Basia: @Kasiu nie mam pojęcia co o tym myśli CKE, według mnie to właśnie należało udowodnić, ale, jak każdy logik i teoriomnogościowiec, jestem straszną formalistką
8 maj 14:16
Alkain: sebastian i miałeś podane, że 0<a<b<c I teraz wytarczy słownie napisać że 2 c jest na pewno większe od −a+−b. Czyli całość jest większa od 0. Jeśli maturzysta dałeś taki komentarz to jest ok emotka
8 maj 14:16
Kasia: rozumiem emotka No nic, trzeba czekać cierpliwie do 19 czerwca i się wszystko okaże emotka
8 maj 14:18
Basia: maturzysta byłoby dobrze gdybyś skończył
(c−a)+(c−b) 

> 0 /*6
6 
(c−a)+(c−b) > 0 a tak być musi bo skoro a<c ⇒ c−a>0 i skoro b<c ⇒ c−b>0 i suma liczb dodatnich jest dodatnia
sebastian: a dowód tych trójkątów jeżeli dałem 3 sytuacje dla ostrego rozwartego i prostokątnego trójkątnego i to opisałem to myślicie, że uznają?
maturzysta: Tak? Ale bania Dzięki!
maturzysta: Ja tylko narysowałem trójkąt i punkt przecięcia, i to tyle emotka Dalej mi się myśleć nie chciało emotka
8 maj 14:19
psik: też tak podzieliłem emotka
8 maj 14:19
psik: i wydaje mi się że w każdym prawidłowo udowodniłem że jest większe od 90o więc jest ok
8 maj 14:20
maturzysta: Fakt, zapomniałem o wymnożeniu przez 6, aj...emotka Ale dobry cenny punkt emotka
8 maj 14:21
fatum: wracając do tego zadania. Nie można go było zrobić w ten sposób?
a+b+c a+b 

>

3 2 
2a+2b+2c>3a+3b a+b+c>32a+32b c>12a+12b
8 maj 14:24
Amaz: fatum Tak, ale jakiś komentarz by się przydał, żeby egzaminator wiedział, że rozumiesz co zrobiłeś.
8 maj 14:26
Basia: można było ale znowu brakuje dokończenia: a<c b<c −−−−−−−−− a+b < 2c
a+b 

< c
2 
34: @ fatum
 a+b 
masz dobrzę bo wyrażenie: c >

jak i 2c > a + b dal c > b > a >0 jest zawsze prawdziwe
 2 
34: wystarczyło po prostu dopisać obok, że dla każdego c > b > a >0 jest to zawsze prawdziwe i już
8 maj 14:27
fatum: nie dopisalem, nie wiedziałem jak... dobry chociaż jeden pkt zróbcie to drugie zadanko z dowodzeniem, albo dajcie linka jak już jest zrobione. Z góry dzięki emotka
8 maj 14:31
8 maj 15:06