fiaza
:): jest ktos dobry z fizy?
8 maj 13:25
sasza: Jakiej fizyki, dokładniej.
8 maj 13:30
:): podstawowej
8 maj 13:31
:): dynamika,kinematyka,praca,moc,energia
8 maj 13:33
Sławek.: daj zadanie, spróbuję. Wkoncu w piątek zdaję fizyczkę ^^
8 maj 13:40
:): Sanki ześlizgują się ze szczytu pagórka o wysokości 5m. Jaką odległość przebędą
sanki na odcinku poziomym po zjechaniu ze zbocza, jeżeli na całej drodze
współczynnik tarcia wynosi f=0,2, a zbocze nachylone jest pod kątem 45
8 maj 13:46
:): Siła działa na ciało o masie 3kg, tak że położenie ciała zależy od czasu, zgdonie z
równaniem: x = 3t – 4t2 + t3 [m]. Oblicz pracę wykonaną nad ciałem przez tę siłę,
w przedziale czasu od t=0 do t=4s. Wskazówka: wyznacz prędkość ciałą w chwili
początkowej i końcowej
8 maj 13:47
:): Śmigłowiec wyławia z oceanu astronautkę o masie 72kg, wciągając ją za pomocą
liny na wysokość 15m. Astronautka porusza się przy tym z przyspieszeniem 0.1g.
Jaką pracę wykona nad astronautką: a) siła przyłożona ze śmigłowca, b)
działająca na nią siła ciężkości? Jaka będzie w chwili dotarcia astronautki do
śmigłowca jej: c) energia kinetyczna, d) prędkość?
8 maj 13:47
:): 4.Jedyna siła działająca na ciało o masie 2kg poruszające się w dodatnim kierunku
osi x ma postać F = −6x [N]. Prędkość ciała w punkcie x=3m wynosi 8 m/s. a) Jaka
jest prędkość ciała w punkcie x=4m? b) Ile wynosi dodatnie położenie x, w którym
ciało ma prędkość 5m/s?
5.Klocek o masie 1,5kg spoczywa początkowo (w x = 0) na poziomej powierzchni,
po której może się poruszać bez tarcia. W pewnej chwili zostaje do niego
przyłożona poziomo siła, skierowana w dodatnim kierunku osi x. Siła ta jest dana
wzorem: F = (2.5 – x2)[N]. a)Jaką energię kinetyczną ma klocek w chwili, gdy
mija punkt x = 2m? b) Ile wynosi maksymalna energia kinetyczna klocka w czasie
ruchu od x = 0 do x = 2m?
6.Kocek o masie 0.25kg spada na nieodkształconą sprężynę pionową o stałej
sprężystości k=2,5N/m. Po zetknięciu ze sprężyną klocek ściska ją o 12cm, do
osiągnięcia przez niego prędkości róznej zeru. Ile wynosiła prędkość klocka w
chwili dotarcia do sprężyny?
7.Jaką pracę wykonuje siła F = ( 2xi – 3j )[N] przemieszczając cząstkę z punktu:
r0 = ( 2i + 3j ) [m] do punktu rk = ( − 4i − 3j ) [m]?
8.Winda ma wraz z ładunkiem masię 3 ton. Jadą do góry, pokonuje odległość 210m
w czasie 23s, przy czym porusza się z prędkością o stałej wartości. Jaką pracę nad
windą wykonuje średnio w jednostce czasu siła działająca na nią ze strony liny?
9Na ciało o masi 15kg, znajdujące się początkowo w spoczynku, działa siła o
wartości 5N. Wyznacz pracę wykonaną przez tę siłę w czasie: a) pierwszej, b)
drugiej, c) trzeciej sekundy ruchu ciała, d) moc chwilową, pochodzącą od tej siły,
pod koniec trzeciej sekundy ruchu.
10.Wyznacz maksymalne nachylenie wzniesienia, po jakim może wjechać ze stałą
prędkością v samochód o masie M. Maksymalna moc użytkowa silnika wynosi P
8 maj 13:50