matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykaż że jeśli log_23=a to:
Michaś:
Wykaż że jeśli log
2
3=a to: log
√
2
3 = 2a
1
log
6
2=
a+1
8 maj 13:04
pigor:
... np. tak :
log
2
3
a
2a
1) log
√
2
3=
=
=
= 2a ,
log
2
√
2
1
2
log
2
2
1
log
2
2
1
1
1
2) log
6
2=
=
=
=
.
log
2
6
log
2
(3*2)
log
2
3+log
2
2
a+1
8 maj 13:20