trygonometria
madziak3: przyprostokątne trójkąta prostokątnego wynoszą 5 i 12. oblicz przeciwprostokątną i wartości
funkcji trygonometrycznych obu kątów ostrych trójkąta.
obliczyłam przeciwprostokątna wynosi 13. ale tgα i ctgβ wychodzą mi 12/5 czyli 2,4 i wydaje mi
się ze
wartość jest nieprawidłowa
8 maj 12:45
sazzi001: czemu źle? tangens i cotangens mogą być większe od 1
8 maj 12:48
mala2: c2=122+52
c=√144+25
c = 13
Zrób rysunek. Oznacz a i b przyprostokątne i podstaw do wzorów.
8 maj 12:49
Jolanta:

jest dobrze
tgα=ctgβ
8 maj 12:52
madziak3: no to dobrze zrobiłam ale nie byłam pewna dzięki wielkie
8 maj 12:54