zadanie z prawdopodobienstwem
nieokiełznany: zadanie z prawdopodobienstwem
ze zboru liczb {1,2,3,4,5,6,7} losujemy kolejno dwa razy ze zwracaniem dwie liczby. Oblicz
prawdopodobieństwo że iloczyn wylosowanych liczb jest podzielny przez 6
8 maj 12:38
Wachnia_OGL: 1,6
2,3
2,6
3,2
3,4
3,6
4,3
4,6
5,6
6,1
6,2
6,3
6,4
6,5
6,6
6,7
7,6
są to wszystkie podzielne przez 6, więc odp
17/49 !
8 maj 12:38
Tragos: było już
|Ω| = 7 * 7 = 49
|A| = 17
8 maj 12:38
grs: YEEAH!
8 maj 12:39
asdf: kur..dałem 6,6 jako podwójny przypadek
8 maj 12:39
nieokiełznany: |Ω|=7
2=49
A={(1,6); (2,6); (2,3); (3,6); (3,2); (4,6); (5,6); (6,6); (7,6); (6,1); (6,2); (6,3); (6,4);
(6,5); (6,7) }
|A|=15
dobrze ?
8 maj 12:40
marcel: to 17 czy 15?
8 maj 12:41
Max: a jak ktoś nie zauważył jednej liczby to punkt mniej
8 maj 12:41
maturzysta: nieokiełznany coś zgubiłeś
8 maj 12:42
grs: zgubił (3,4)

4,3)
8 maj 12:42
grs: (3,4) (4,3)*
8 maj 12:42
Max: bezsens,przez takie durne błędy procenty uciekają
8 maj 12:43
Tragos: nieokiełznany, pominąłeś (3, 4) i (4,3)
8 maj 12:43
Maturzystka ;D: jest mam dobrze

D
8 maj 12:44
sasza: Ale ze zwracaniem to nie ma możliwości wylosowania dwa razy (6, 6)?
8 maj 12:45
psik: sasza, ale to jest ta sama sytuacja

. Uwzględniasz 2 razy to samo
8 maj 12:46
nieokiełznany: fakt... jeszcze 3x4 i 4x3
8 maj 12:51
malaika: ale 1 pkt już masz, co nie?
8 maj 12:52
sasza: To nie dobrze

. Pytanie jak punktowali to zadanie. Czy za moc omegi pkt. dają?
8 maj 12:53
ttt: ja policzylem 9x2 i zapomnialem odjac powtarzajace sie (6,6)
8 maj 12:53
Error_Demon: Zapytam jeszcze raz zastanawiam się co zrobić w sytuacji kiedy losowalibyśmy np. 8
zamiast 2 liczb. Co wtedy przecież nie będę wypisywał wszystkich sprzyjających
zdarzeń. Jak wtedy zrobić takie zadanie?
8 maj 12:54
me: a jak ktoś nie zauważył jednej liczby to punkt mniej

8 maj 12:57
Error_Demon: Pewnie tak, nie dadzą przecież maximum skoro czegoś brakuje.
8 maj 12:58
8 maj 12:59
Marek :
8 maj 13:01
DZIADZIA: a za co moga przyznac 1pkt?
8 maj 13:03
Error_Demon: @asdf, Dzięki ale rozumiem że takie coś nie powinno jutro się pojawić? I mam jeszcze
Jedno pytanie odnośnie zadań tego typu:
Wybieramy ze zbioru liczb {1,2,3,4,5,6} 4 liczby ze zwracaniem. Oblicz prawdopodobieństwo
że losowo wybrana liczba będzie podzielna przez 3 i dwie takie same liczby nie będą stać
obok siebie.
Albo inne zadanie ustawiamy na półce np. 8 tomową encyklopedią ile jest możliwych ustawień
jeśli tom 5 i 6 nie mogą stać obok siebie?
No i właśnie jak wykluczyć to obok siebie?
8 maj 13:08
ukaszek: a w tym zadaniu nie trzeba bylo odrzucic tych samych par? np. (2,3)(3,2)?
8 maj 13:13
malaika: nie, bo to było ze zwracaniem
8 maj 13:13
Dociekliwy: Na pewno trzeba było wziąć pod uwagę permutacje? Wydaje mi się, że nie...
8 maj 13:15
Fafcio: Pamieta ktos ile bylo pkt za to zadanie

Robilem je w pospiechu na sam koniec ale sie udalo
8 maj 13:35
blogther: ja własnie odrzuciłem i dupa bedzie gdzies z 85%
8 maj 14:12
LOLOLO: ma być 18/49 czy 17/49, jak potraktować pary 6,6?
8 maj 14:23
lemonka: mi wyszlo 14/49.... to dobrze
8 maj 14:25
fatum: za to były 4 pkt czy 3?
8 maj 14:27
zią: ma byc 17/49
bylo ze zwracaniem wiec 6,6 moze byc, ale nie moze byc 2 razy dokladnie to samo
8 maj 14:41
Eta:
To zadanie bez wypisywania par ( bo można było się pomylić

)
|Ω|= 7*7=49
A : wszystkie pary z liczbami 2 i 4 i 3
jest ich 2*1*2=4 takie pary
wszystkie pary z szóstką − 1 parę (6,6) ,bo dwa razy się powtórzy
jest ich 1*7*2 −1= 13 takich par
R−m : |A|= 4+13 =17
8 maj 14:49
janosik górski bandyta: to zę zwraca sieliczbe nie znaczy ze (2,3) (3,2) to dwa inne przypadki,
8 maj 15:12
me: to było za dwa punkty 1 punkt jest za co ?
8 maj 15:13
8 maj 15:14
me: napisałam omege i A bez jednego , czyli wyszlo mi 16/49 dostane punkt jakiś?
8 maj 15:17
Eta:
1pkt dostaniesz
8 maj 15:18
me: ok dzieki
8 maj 15:25
adam: tez mam to dobrze.Dzieki Jakubie z astronke
8 maj 15:41
Dominika:
ktoś tu liczyć nie umie

będę miala choć jeden pkt?
9 maj 09:53
Zielonooka: jedni w ogóle mówili, że wyszło 19/49, inni że 17/49...
9 maj 10:17
Tragos: prawidłowa odp: 17/49, a mamy już jakieś przecieki z rozszerzenia?
9 maj 10:20
dziewczynamatura: kto ma jakiś link do drugiej wersji odpowiedzi? bo ten co jest opublikowany to nie ten co
miałam ...
9 maj 11:37
ala: hej. czy ktos wie czy bedzie punkt za taki zapis zadania 27?
2a+2b+2c>3a+3b
a+b+2c>0
0<a<b<2c
9 maj 15:54
ala:
9 maj 16:00