Dany był zbiór {1,2,3,4,5,6,7}, z którego losowano 2 razy
marcel: Dany był zbiór {1,2,3,4,5,6,7}, z którego losowano 2 razy po jednej liczbie ze zwracaniem.
Trzeba było obliczyć prawdopodobieństwo zdarzenia, że wylosuje się liczby, których iloczyn
jest podzielny przez 6.
Jak to rozwiazac?
8 maj 12:35
Wachnia_OGL: 1,6
2,3
2,6
3,2
3,4
3,6
4,3
4,6
5,6
6,1
6,2
6,3
6,4
6,5
6,6
6,7
7,6
są to wszystkie podzielne przez 6, więc odp
17/49 !
8 maj 12:36
Max: ja najpierw policzyłem moc czyli 49,a potem policzyłem A i na końcu ze wzoru
8 maj 12:37
Error_Demon: Tak z ciekawości zapytam jest jakiś sposób na obliczanie tych zadań czy zawsze trzeba ręcznie
wypisać zdarzenia sprzyjające, potem podliczyć i wstawić?
Co gdyby losowano np. 8 zamiast 2 razy?
8 maj 12:38
Max: no nie ,a jak miałem 16/49 to pewnie 1 punkt
8 maj 12:38
Wachnia_OGL: może też na drzewka robić

ale lepiej sobie wypisać
8 maj 12:39
maturzysta: Za 1 razem można wybrać 7 liczb i za drugim , więc Ω=49 potem wypisz elementy ze zbioru A
A=(1,6) , (2,6) , (3,4) , (3,6) − mnożysz je i to co wyjdzie musi się dzielić przez 6 np. 1*6=6
, 2*6=12
wypisujesz wszystkie elementy A , których jest 17
i liczysz P(A)=1749
8 maj 12:39