matura
asdf: Zadanie z wielomianu za 2 pkt oraz symetralną dwóch punktów
W(x) = x
3 + 4x
2 − 9x − 36 = 0 oraz jest podany
x1 = 3 oraz
x2 = −4. Szukane:
wyznacz trzeci pierwiastek wielomianu.
x
3 + 4x
2 − 9x − 36 = 0
x
2(x + 4) − 9(x + 4) = 0
(x + 4)(x
2 − 9) = 0
(x + 4)(x − 3)(x + 3) = 0
x1 = 3
x2 = −4
x3 = −3
ODP: Szukany pierwiastek wielomianu to x
3 = −3.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
A = (−2;2) B = (2;10), wyznasz symetralną odcinka:
y =ax + b
{2 = −2a + b
{10 = 2a + b
12 = 2b
b = 6
10 = 2a +
b
2a = 4
a = 2
Prosta przechodząca przez punkt |AB| :y =
2x +
6
S(AB) = U(
0;
6)
⊥ a
1 * a
2 = −1
a
1 = 2
y = −U{1}[2}x + b
S(AB) = U(
0;
6)
| | 1 | |
Odp: Symetralna ma postac: y = − |
| x + 6 |
| | 2 | |
8 maj 12:20
Wachnia_OGL: Jak w tej symetralnej policzyłem tylko prostą i wyszła mi
y = 2x + 6
i taka dałem odpowiedź, a nie policzyłem prostopadłej, to bd mieć 1 pkt ?
8 maj 12:28
luk20: a za ile punktów było to zadanie z symetralną?
8 maj 12:29
asdf: obydwa po 2 pkt
8 maj 12:29
asd213: 2pkt
8 maj 12:30
Monika: To pierwsze zadanie jest napewno dobrze?
8 maj 12:31
luk20: Do Wachnia − wydaje mi się, że 1 pkt dostać powinieneś
8 maj 12:33
max: Myślę, że nawet 1 pkt nie dostaniesz, bo z tego wynika, że nie wiesz, co to jest symetralna,
nie znalazłeś współrzędnych środka odcinka, warunek prostopadłości... Chyba 0 pkt ale jak
zawsze to zależy od klucza
8 maj 12:49
Wachnia: Napisałem, że środek to pkt S(0,6)
8 maj 12:53
max: To może 1 pkt będzie. Ale skoro wiedziałeś, że trzeba znaleźć środek, to czemu nie skończyłeś
zadania?
8 maj 12:54
asdf: może się bała

?
8 maj 12:55
Wachnia: BO nie wiedziałem jak wygląda symetralna

policzyłem środek S(0,6) wyliczłęm prostą,
w odpowiedzi podałem y=2x+6
a miała to być prostopadła do nie, czyli −1/2 ....
1 pkt będzie ?
8 maj 12:56
maturzysta: Ja z symetralną wziąłem wzór na długość prostej

Zapomniałem o ax+b...
8 maj 12:57
WACHNIA: także jak będzie ?
8 maj 13:00
Gabi:): za 2 punkty było. tylko
8 maj 13:19
max: Za wyliczenie prostej AB i S=(0,6) pewnie będzie 1pkt, bo warunek prostopadłości przypada już
do znalezienia drugiej prostej
8 maj 13:34