Praca Kontrolna, suma 1szych 20stu wyrazów ciągu aryt. pomocy!
Johnny Jason: Witam, mam problem z następującym zadaniem, jest raczej proste, ale wogóle nie mogę znaleźć
wskazówek co do jego rozwiązania. Nie rozumiem tego bo nie było mnie akurat na tych lekcjach,
proszę więc o pomoc bardzo... ;<
(Zadanie.) Oblicz sumę dwudziestu pierwszych wyrazów ciągu arytmetycznego
wiedząc, że a3 = 45, oraz a7 = 34.
Proszę o jak możliwie najprostsze rozpisanie zadania oraz wytłumaczenie skąd co się wzięło i
jak. Dziękuję bardzo i proszę.
8 maj 12:07
Jolanta: po lewej stronie masz napis ciągi liczbowe klknij .Sa tam wzory i przykłady zadań poczytaj ,jak
będziesz miał pytania to napisz
8 maj 12:08
sazzi001: a3=a1+2r=45
a7=a1+6r=34
stąd wyliczasz a1 i r i potem do wzoru tylko. wiesz jak?
8 maj 12:22
pigor: ... nie będę nic tłumaczył , a robiłbym np. tak : szukam sumę
20−tu wyrazów ciągu arytmetycznego (a
n) taką :
S20=202(a
1+a
20) =
=10(a
1+a
1+19r) =
10(2a1+19r)=? (*), a z warunków zadania :
a
3=45 i a
7=34 ⇔ a
1+2r=45 i a
1+6r=34 /− odejmując stronami ⇔
⇔ 4r= −11 i a
1=45−2r ⇔
r=−
114=
−2,75 i
a1=45+
112=
50,5 ⇒
⇒ z (*)
S20=10[2*(−2,75)+19*50,5] = −55+19*505 =
9540 − szukana suma . ...
8 maj 12:28
Johnny Jason: No właśnie udało mi się obliczyć sumę, nad tymi wzorami i zadaniami na tej stronie siedziałem
parę godzin, ale wszystko jest tutaj pourywane i po−upraszczane, ciężko jest więc komuś
zielonemu zrozumieć o co chodzi.
Promień udało mi się prawidłowo obliczyć, r= −2.75, ale nie wiem czemu pierwszy wyraz ciągu źle
obliczyłem, dziwnie mi to wyszło, doszedłem do tego, że a1 = 45 − 2r, i wyszło mi że a1 =
42.25.
Czyli mam w ogóle problem z wyznaczeniem a1 i r, nie wspominając że nie znam wzoru na sume
aryt. Czy czasem nie jest to coś Sn = [(a1 + an):2]*n?
8 maj 14:28
Aga1.: r− jest to różnica ciągu arytmetycznego (nie promień)
a
1=45−2(−2,75)=45+5,5=
a
1 i r obliczasz z ułożonego układu równań
Na sumę są dwa wzory,
Taki jak zapisałeś
Lub
8 maj 14:37
Johnny Jason: Hmm teraz to wszystko nabrało kolorów, dzięki bardzo za pomoc, myślę że teraz będę potrafił to
wszystko ogarnąć i zebrać w jedną spójną całość

Będę musial poprawić ten układ równań który
mam, bo nie ogarniam momentu w którym on się kończy i muszę do tego wzoru wyliczającego
pierwszy wyraz ciągu arytmetycznego włożyć tą różnicę ciągu.
Czy w momencie w którym w moim równaniu mam poprostu obliczoną już różnicę to wtedy obliczam
pierwszy wyraz ciągu? I sprawdzał może ktoś jeszcze czy liczba 9540 napewno jest wynikiem tego
zadania? ;<
8 maj 15:02
Aga1.: | | 2*50,5+19*(−2,75) | |
S20= |
| *20= |
| | 2 | |
Lub a
20=a
1+19r=50,5+19*(−2,75)=−1,75
| | a1+a20 | | 50,5−1,75 | |
S20= |
| *20= |
| *20=487,5 |
| | 2 | | 2 | |
8 maj 15:33