matura
asdf: Zadanie z matury za 4 pkt: ciągi liczbowe
Są 3 kolejne wyrazy ciągu arytmetycznego: (9,x,19)
oraz 3 kolejne wyrazy ciągu geometrycznego: (x,42,y,z)
Oblicz x, y, z:
2x = 9 + 19
x = 14
3 kolejne wyrazy ciągu geometrycznego: x,42,y,z:
14,42,y,z
422 = 14 * y
1764 = 14y
y = 126
doszła jedna nie wiadoma:
14,42,126,z
teraz tym samym sposobem można:
1262 = 42 * z
15876 = 42z
z = 378
ODP: x = 14, y = 126, z = 378
8 maj 12:05
luk20: A piszesz te zadania żeby maturzyści sprawdzali czy sam nie jesteś pewien do końca czy dobrze?
8 maj 12:09
asdf: żeby sobie sprawdzili
8 maj 12:09
Tragos: jest ok
8 maj 12:10
luk20: Na ile liczysz %
8 maj 12:11
maturzysta: ja chce 96%
8 maj 12:12
luk20: A waszym zdaniem dzisiejsza matura była łatwiejsza czy trudniejsza od zeszłorocznej?
8 maj 12:14
8 maj 12:14
Sławek.: teraz. tak. Wy to nazywacie poziomem?
Przesadzili z prostotą matury w tym roku... ehh

a to tylko na niekorzyść tych, którzy się starali dostać gdzieś na studia zadziała(tak jak ja).
Bo progi masakrycznie wzrosną bo każdy pewnie tę maturę dobrze napisał.
A jeszcze 2 dni temu pamiętam jak BAŚ pisała, że słyszała , że ma być matura trudna. A tu
poziom zerowy i 0 oporu.
Gdybym wiedział, że podstawa będzie taka prosta, pisałbym rozszerzenie.... A tak piszę fize ,
która na uczelniach jest wymienna z matmą czyli nic mi to nie daje....
ehhhh .
8 maj 12:14
asd213: BANALNa MATURA
8 maj 12:14
Max: trudniejsza niż rok temu,są już odpowiedzi
8 maj 12:14
Eta:
Można też tak:
dla ciągu arytmetycznego 9,x,19
2x=28 ⇒x=14
dla ciągu geometrycznego : 14,42,y,z
| | 42 | |
to: q= |
| = 3 to y= 42*3= 126 z= 126*3= 378 |
| | 14 | |
odp: x= 14, y= 126, z= 378
8 maj 12:15
Tragos: ciekawe jaki poziom będzie na rozszerzeniu

z zadań, które póki co widziałem z dzisiejszej
matury to poziom ciut niższy od ubiegłorocznej, którą pisałem
8 maj 12:16
user: pamięta ktos rozwiazanie do zadania z prawdopodobieństwem? Jesli sie nie myle to 31. poprawna
odp to 17/49?
8 maj 12:17
FunnyBoy: ehhh a pani od matematyki mówiła, żeby czytać polecenia. zamiast objętości ostrosłupa
obliczyłem objętość graniastosłupa

. Liczę na 94−96%.
Jutro się odegram ;>
8 maj 12:22
asdf: Matura banalna, szkoda, że nie piszę rozszerzenia
8 maj 12:23
Max: Ludzie ,a te zadanie o 10 tkaninach i ile flag z tego się zrobi

Ja miałem 90 mam dobrze
8 maj 12:32
asdf: bo 90 wyszło
8 maj 12:32
Max: a zadanie pierwsze to była odpowiedź B

?
8 maj 12:33
asdf: każdy miał inne arkusze, więc nie można powiedzieć, że odp B. 0,8 * 0,7 = 0,56
1 − 0,56 = 0,44
Taka jest odp
8 maj 12:34
Marek : nie zdam
8 maj 12:47
anakonda: ile było punktów za zadanie otwarte z ciągami
8 maj 13:05
ukaszek: 4
8 maj 13:08
user: @anakonda chyba 2ptk
8 maj 13:10
user: a może 4 własnie
8 maj 13:10
asdf: 4
8 maj 13:20
malaika: a jak wyliczyłam x i y, to ile pkt? kurczę, źle obliczyłam z
8 maj 13:58
8 maj 13:58
lolek: ej bo zrobiłem to zadaanie liczby mi dobrze wyszły ale chyba pomyliłem z i y na odwrót
napisałem może być tak
8 maj 13:59
user: jest arkusz na CKE
8 maj 14:05
lolek: ej bo zrobiłem to zadaanie liczby mi dobrze wyszły ale chyba pomyliłem z i y na odwrót
napisałem może być tak
8 maj 14:20
lolek: wiecie
8 maj 14:37
max: 1 punkt mniej chyba
8 maj 14:50
lolek: o to by było 3

hehe zdałem
8 maj 15:15