matura
asdf:
Zadanie z graniastosłupem i ostrosłupem za 4 PKT
W skrócie:
Przekątna podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego wynosi 4. Przekątna graniastosłupa
jest nachylona do podstawy pod kątem 60
o. Oblicz czerwony ostrosłup.
H = 4√3
4 = a
√2 || *
√2
4
√2 = 2a
a = 2√2
a2 = 8
8 maj 11:55
max: Dzisiejsze zadanie? Pamięta ktoś polecenia reszty zadań?
8 maj 11:58
Error_Demon: Ile stracę punktów za obliczenie objętości całego graniastosłupa zamiast ostrosłupa, 1 czy 2?
8 maj 11:59
luk20: No chyba dobrze

fajne zadanko, tylko ciekawe ilu maturzystów potrafiło je zrobić
8 maj 12:00
max: Myślę że 2, ale to zależy od klucza. Może nawet 3
8 maj 12:00
luk20: Jeśli masz wszystko tak jak zrobił asdf i obliczyłeś objętość tego co nie trzeba to 1 pkt.
8 maj 12:01
Error_Demon: Efekt czytania polecenia do momentu oblicz.
8 maj 12:01
Error_Demon: Tzn. wyliczyłem tak: z tangensa H, i zamiast liczyć a obliczyłem Pole podstawy jako iloczyn
przekątnych i dalej V graniastosłupa.
8 maj 12:03
asdf: @Error
tak samo sobie to sprawdziłem;
d
1 = 8
8 maj 12:07
luk20: | | 1 | |
Znaczy skorzystałeś ze wzoru |
| d1d2? czy jak? bo jeśli tak obliczyłeś pole podstawy to |
| | 2 | |
też jest dobrze, więc no wydaje mi się że tylko 1 pkt powinni ci odjąć, chociaż mogą 2 odjąć
za np obliczenia
8 maj 12:07
Error_Demon: no tak z tego wzoru tylko po prostu na końcu policzyłem V=Pp*H.
8 maj 12:09
luk20: Wszystko zależy od klucza − może on wyglądać np tak:
1 pkt za wyliczenie wysokości
2 pkt za obliczenie pola podstawy
3 pkt za wyliczenie objętości
4 pkt za poprawne obliczenia... także naprawdę ciężko jest stwierdzić
8 maj 12:13
Sławek.: teraz. tak. Wy to nazywacie poziomem?
Przesadzili z prostotą matury w tym roku... ehh

a to tylko na niekorzyść tych, którzy się starali dostać gdzieś na studia zadziała(tak jak ja).
Bo progi masakrycznie wzrosną bo każdy pewnie tę maturę dobrze napisał.
A jeszcze 2 dni temu pamiętam jak BAŚ pisała, że słyszała , że ma być matura trudna. A tu
poziom zerowy i 0 oporu.
Gdybym wiedział, że podstawa będzie taka prosta, pisałbym rozszerzenie.... A tak piszę fize ,
która na uczelniach jest wymienna z matmą czyli nic mi to nie daje....
ehhhh .
8 maj 12:15
bajka: a ktoś zrobi to ze zwracaniem liczby?
8 maj 12:16
Jolanta: Słąwek na pewno wiele osób będzie w nerwach czekało na wyniki i marzyło,żeby jakoś zdac.
8 maj 12:16
Sławek.: Jolanta − cięzko mi sobie to aż wyobrazić..
8 maj 12:17
Jolanta: To uwierz ,znam parę takich osób.Każdy ma swoją ; piętę".Matematyka przez sporą część uczniów
postrzegana jest jako najgorszy przedmiot.Ja nijak nie mogę zapamietac nic z geografii−nie
mam odpowiedniej półki w głowie
8 maj 12:23
Max: A jak policzył pole graniastosłupa to co

ma tylko jeden punkt
8 maj 12:26
Max: *poprawka objętosć
8 maj 12:26
xyz: Co wy pieprzycie w Maju 2011 była jeszcze prostsza, a nie zdało 25% maturzystów

Z palcem w
dup** miałem 90+, a zamknięte można było rozwiązać w pamięci, śmiech na sali
8 maj 12:26
max: W Maju 2011 matura była podchwytliwa, nietypowa. Miałem 100%, dawałem już wtedy korki,
przygotowywałem innych do matury, ale uwierz, matura nie była łatwa. 2 lata temu była
śmiesznie prosta.
8 maj 12:28
luk20: Zgadzam się z maxem, ja z zeszłorocznej miałem 98%. Dzisiejsza matura czy sprzed 2 lat
były o wiele łatwiejsze od naszej.
8 maj 12:31
hhh: trudna matura nie zdam pewnie
8 maj 12:31
Sławek.: a w kolejność 2010,2011i 2012 to jak byście usegregowali to?

Wiem, że 2011 była najtrudniejsza ale mi chodzi o porównanie tej dzisiejszej 2012 z tą z 2010
8 maj 12:32
luk20: Jak zobaczę cały arkusz z dzisiejszej to się wypowiem
8 maj 12:34
Sławek.: to czekam na odpowiedź

w tym poście najlepiej ^^
Ile się czeka na sprawdzenie matur?
8 maj 12:34
psik: | | 17 | |
Jest  A prawdopodobieństwo |
| ?  |
| | 49 | |
8 maj 12:35
max: Nie widziałem wszystkich zadań z dzisiejszej matury, ale jeśli chodzi o ciągi, stereometrię,
wielomian, geometrię analityczną to łatwiejszych zadań nie można było wymyślić

2012 chyba
łatwiejsza od 2010, ale tak jak mówię, musiałbym zobaczyć zadania zamknięte.
8 maj 12:35
psik: Sławek do czerwca pewnie
8 maj 12:35
psik: Łatwa była
8 maj 12:35
Alkain: | | 16√12 | | 32√3 | |
Pytanie jesli wszystko policzyłem ale podałem odp. |
| zamiast |
| to moga |
| | 3 | | 3 | |
zabrać punkt ? Nie wiem czemu nie wyciągnąłem z tej 12 jeszcze pierwiastka ;<
8 maj 12:36
asdf: @max
zadania zamknięte można było obliczyć większkość w pamięci, czyli jak w każdej maturze od 2010
r.
8 maj 12:36
grs: właśnie, prawdopodobnieństwo 1749 tak?
8 maj 12:37
psik: nie mogą ci nic zabrać

. To też prawidłowa odpowiedź
8 maj 12:37
asdf: @Alkain
według mnie to jest równość więc nie powinno
8 maj 12:37
psik: A zrobi ktoś z dowodem z tym kątem rozwartym?
8 maj 12:37
asdf: jest na forum juz
8 maj 12:39
psik: 0<a<b<c
2a + 2b + 2c > 3a + 3b
2c > a + b
c + c > a + b
Ponieważ z założenia c>a oraz c>b to nierówność jest zawsze prawdziwa. Dobrze?
8 maj 12:40
luk20: Póki co zgadzam się z maxem, że dzisiejsza była łatwiejsza od tej z 2010 roku...
8 maj 12:40
psik: asdf podasz link ? Będę wdzięczny
8 maj 12:41
psik: Dzisiejsza była naprawdę prosta

. Zobaczymy czy niedowalą za to trudnego rozszerzenia...
8 maj 12:41
8 maj 12:42
aaa: zle jest ten wynik. nie powinien byc podzielony przez 3 poniewaz przy graniastoslupach nie
dzielimy na 3 tylko w ostrosłupach
8 maj 12:44
Alkain: aaa ale mieliśmy policzyć objętość ostrosłupa
8 maj 12:45
aaa: Ja pierdyle xddd ale zjebalem. nie doczytalem tego gownianego polecenia, Co za typy w ogole
zmylili rysunkiem. ;x ech bedzie 1 pkt w dupe.
8 maj 12:48
Maturzystka ;D: ja poier** takie łatwe to zadanie, a ja myslałam ze w podstawie jakis romb albo
równoloległobok.. bo przeciez za łatwe sobie mowiłam
8 maj 12:48
Max: czy nie macie wrażenie,że ten rysunek był na próbnej maturze
8 maj 12:48
Kaśka: a co myślicie o jutrze? będzie trudna czy w miarę?
8 maj 12:49
Maturzystka ;D: a pisze jasno PRAWIDŁOWY

! za głupote sie płaci
8 maj 12:50
max: Mam nadzieję, że nie, bo chcę stypendium dostać, a żeby być pewnym o stypendium to muszę mieć
prawie 100% z jutrzejszej matury....
8 maj 12:50
Kaz: A wszystko przez te durne CKE,jak na kolorowo zaznaczyli na rysunku to lepiej by wyglądało i
każdy wiedział,że obliczyć objętość ostrosłupa.Ale oczywiście to by kosztowało.
8 maj 12:53
asdf: No oczywiście, mogli najlepiej nie rysować tego graniastosłupa tylko sam ostrosłup − wtedy by
jeszcze mniej kosztowało. Chociaż przyznaj się do błędu, a nie zganiasz na innych buraku...
8 maj 12:57
sazzi001: Kaz ale mi się wdaje że wstarczyło przeczytać ze zrozumieniem treść i tyle...
8 maj 12:57
k: no ja niestety też sie przejechałem i policzyłem V graniastosłupa
8 maj 13:01
meju: dobrze to zrobiłem

haaa
8 maj 13:02
maturzysta: Ja dobrze miałem, ale zmieniłem na 32
√3
8 maj 13:03
maturzysta: Ja dobrze miałem, ale zmieniłem na 32
√3
8 maj 13:03
sazzi001: trzeba było posiedzieć 15min dłużej i posprawdzać jeszcze raz wszystkie zadania razem z treścią
i czy nie ma błędów rachunkowych albo po prostu treściowych.
8 maj 13:03