geometria analityczna
Rasta Manka: Punkt S(0,1) jest środkiem odcinka AB. Wyznacz równanie prostej prostopadłej do odcinka AB,
przechodzącej przez punkt B, jeżeli A(−6,−3).
8 maj 11:30
Jolanta: | | −1 | |
dwie proste są prostopadłe jeżeli a1= |
| |
| | a | |
najpierw musisz obliczyć wspólczynnik kierunkowy prostej na której leży AB
8 maj 11:33
Jolanta: Punkt B policz tak jak pokazałam w poprzednim zadaniu
8 maj 11:35
Rasta Manka: spróbuje, zpobaczymy co mi wyjdze xD
8 maj 11:44
Jolanta: podstawisz
y=a
1x+b
obliczysz b podstawiając za x i y wspólrżedne B
8 maj 11:47
Rasta Manka: wyszlo mi B(6,5)
| | 1 | |
a odcinek AB bedzie mial rownanie y= |
| x+1  |
| | 3 | |
i teraz do tego robie tą prostopadłą?
8 maj 11:48
Rasta Manka: z tego co mi napisalas wyszlo mi a= 2/3
8 maj 11:50
Rasta Manka: aha juz wiem, ale z ukladu rownan tez moge sobie to a policzyc prawda?
8 maj 11:53
Rasta Manka: | | 3 | |
czyli prosta prostopadla bd miala postac y=− |
| x+14 |
| | 2 | |

fajne uczucie to ogarnąć ^^
8 maj 11:57
Rasta Manka: Dziękuje Jolanta ponownie Bless
8 maj 11:57
Jolanta: zgadza się
8 maj 12:29