w
Tomek: PUNKTY równooległe od prostej o równaniu y=− (1/2) i punktu P=(0;1/2) należą do wykresu funkcji
f. znajdz wzor tej funkcji.
Zupelnie nie wiem za co sie zabrac
8 maj 11:19
Basia:
punkty nie mogą być do niczego równoległe
napisz poprawnie treść zadania
8 maj 11:24
Tomek: napisalem, przeczytaj jeszcze raz
8 maj 11:26
picia: jak punkt moze byc do czegos rownolegly?narysuj mi to.
8 maj 11:30
Basia:
a ja Ci wyraźnie napisałam, że punkty nie są do niczego
ani równoległe, ani prostopadłe
więc przestań się upierać, zajrzyj do książki i napisz poprawnie
8 maj 11:31
8 maj 11:33
picia: trzeba umiec czytac. RÓWNOODLEGŁE.
8 maj 11:36
Tomek: NAPISALEM TAK, zjadlem " d" mniejsza o to, wiecie jak to zrobic?
8 maj 11:40
Tomek: ale niech bedzie moja wina
8 maj 11:41
pigor: ... np. tak : niech P=(x,y) dowolny punkt wykresu funkcji f ,
to z warunków zadania i równości kwadratów odległości :
(x−0)2+(y−12)2 = (y−(−12))2 ⇔ x
2+y
2−2*
12y+
14 = (y+
12)
2 ⇔
⇔ x
2+y
2−y+
14=y
2+y+
14 ⇔ x
2=2y ⇔
y=12x2 − szukany wzór funkcji f.
8 maj 11:58
Tomek: (x−0)
2+(y−12)
2 = (y−(−12))
2 z jakiego to wzoru

?Pigor good to see you
8 maj 12:06
pigor: ... dane 3 punkty (0,
12)∊Oy , (x,y)∊ wykresu f , (x,−
12}∊ prostej y=−
12 ,
a skorzystałem ze "zwykłego" wzoru na odległość
|AB|=
√(xB−xA)2 + (yB−yA)2 , tylko już jego kwadratu, czyli równoważnego
wzoru :
AB
2=(x
B−x
A)
2 + (y
B−y
A)
2 aby nie bawić się z tym pierwiastkiem
8 maj 13:32