oblicz p(a) że wylosowane liczby dzielą się przez 6
vein: Mam zbiór licz (1,2,3,4,5,6,7,) losujemy dwie kule pierwszą odkładamy jak wylosujemy.
Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania kul których iloczyn dzieli się przez 6 ?
Ja to zrobiłem z drzewka rozpisałem sobie ładnie wyszło mi 17/49 pomóżcie bo ciekaw jestem czy
4 % z matury uciekło czy nie
8 maj 10:55
Basia:
co to znaczy odkładamy ? na bok czy z powrotem do zbioru ?
bo jeśli na bok to |Ω| = 7*6 = 42
i mamy pary (1,6) (2,3) (2,6) (3,2) (3,4) (3,6) (4,3) (4,6) (5,6)
(6,1) (6,2) (6,3) (6,4) (6,5) (6,7) i (7,6)
8 maj 11:03
Patronus: Odkładamy I kulę po wylosowaniu na bok czy do zbioru z powrotem?
8 maj 11:06
vein: z powrotem wrzucamy do puli. Ja sobie rozpisałem z drzewka i wyszło 17/49 bo przecież omega
wynosi 7
2 czyli 49..
mi się tak wydaje ekspert dawaj jakiś
8 maj 11:09
Tragos: sformułowanie "pierwszą odkładamy jak wylosujemy" według mnie oznacza, iż kulę odkładamy na
bok, czyli nie bierzemy pod uwagę w drugim losowaniu, więc będzie tak jak napisała Basia
8 maj 11:11
Basia:
jeżeli z powrotem do puli to dobrze
|Ω| = 7*7 = 49
(1,6)
(2,3) (2,6)
(3,2) (3,4) (3,6)
(4,3) (4,6)
(6,1).....(6,7)
(7,3) (7,6)
czyli |A| = 17
8 maj 11:12
vein: Ale w poleceniu było że wkładamy z powrotem i losujemy z 7 drugi raz tak więc omega będzie
wynosiła 49 a już resztę możliwości to trzeba sobie po prostu wypisać ale lepiej z drzewka to
zrobić ja tak uważam.
8 maj 11:12
Tragos: | | 17 | |
aha, w takim razie P(A) = |
| |
| | 49 | |
8 maj 11:13
Basia:
może vein po prostu niedokładnie napisał treść; trudno ocenić jak się ni zna zadań
a na publikację trzeba jeszcze troszkę poczekać
8 maj 11:14
vein: Ok a teraz proszę o wyjaśnienie tego zadania z dowodzeniem...
a<b<c i musimy udowodnić że
proszę o pomoc bo coś tam napisałem ale nie wiem czy poprawnie
8 maj 11:15
jok: ile wyszlo z pociagiem?
Pociag pospieszny jedzie o 24 szybciej od osobowego. Czas przejazdu pociagu pospiesznego wynosi
o 1h krocej od osobowego.
Trasa wynosi 210 km
v + 24 = predkosc pospiesznego
v= p. osobowego
t= czas przejazdu osobowego
t−1 = czas przejazdu pospiesznego
v*t = 210
(v+24)(t−1) = 210
Czy takie rownanie jest dobrze?
8 maj 11:16
jok: Vein:
mnozysz na krzyz i pisze c.n.u
a + b − 2c > 0
c.n.u
8 maj 11:17
Basia:
obustronnie mnożę przez 6
2(a+b+c) > 3(a+b)
2a+2b+2c > 3a+3b
2c > a+b
c+c > a+b
a to jest prawda bo c>a i c>b
8 maj 11:17
jok: co do zadania z pociagiem mialem obliczyc czas, ale chodzi mi o rownanie.
t pospiesznego wynosi 35 minut.
Dobrze?
8 maj 11:18
8 maj 11:19
jok: czyli nie 35 minut tylko 3,5 h tak?
8 maj 11:20
Basia: niestety tak
8 maj 11:25
asdf: | | 18 | |
mi wyszło P(A) = |
| bo 6,6 jest zdarzeniem podwojnym |
| | 49 | |
8 maj 11:31
Basia:
nie jest; zrób sobie tabelkę, zobaczysz
8 maj 11:32
kylo1303: Nie! Wynik to 2,5h bo liczymy dla pospiesznego.
Zadanie z prawdopodibenstwa (nie wiem skad tam kule). Losujemy pojedynczo 2 liczby ze zbioru
{1−7} ze zwracaniem.
Wyniki poprawne sa juz wyzej.
8 maj 11:32
asdf: | | 17 | |
Basia, właśnei zrobiłem sobie tabelke, maiłęm wynik |
| a na końcu poprawiłem na |
| | 49 | |
| | 18 | |
|
| ...gówno  |
| | 49 | |
8 maj 11:33