zadanie
kasia: Miasto a i miasto b łączy linia kolejowa o dł.210 km. Srednia predkosc pociagu pospiesznego na
tej trasie jest o 24km/h wieksza od sredniej predkosci pociagu osobowego. Pociag pospieszny
pokonuje te trase o 1 godz krocej niz pociag osobowy. Obl czas pokonania tej drogi przez
pociag pospiesny
8 maj 09:56
yoo: (x−24)t = xt − 24t
210= xt −xt + 24 t
24t=210
t= 8,75 godz
i taka jest odpowiedz
8 maj 10:23
ja: v − prędkość
t − czas
podstawiamy pierwsze do drugiego
| ⎧ | vt=210 | |
| ⎩ | 210−v+24t−24=210 |
|
210 po obu stronach się skraca
z drugiego równania wyznaczamy v
Podstawiamy drugie pod pierwsze
I otrzymujemy:
24t
2−24t−210=0
skracamy przez 6 i mamy
4t
2−4t−35=0
Liczymy
Δ=576
√Δ=24
i otrzymujemy t=3,5
podstawiamy do vt=210
i v=210/t czyli v=60
Według mnie tak powinno być
8 maj 10:39
vein: Tak powinno być przed chwilą pisałem to na maturze więc musi tak być!

ale lajtowa była

Wiecie może ile powinno wyjść w zadaniu z tymi kulami i dowodem o kącie ostrym i a<b<c ?
8 maj 10:52
vein: no yoo żeś ładnie poleciał po temacie

tylko po co dziewczynę wprowadzać w błąd!

odpowiedź jaa jak najbardziej poprawna czas wyjdzie 2.5 godziny
8 maj 10:56
yoo: nie powino sie sciagac na maturze vein, zasluzyla na wprowadzenie w blad
8 maj 11:05
Basia:
a Ty yoo na co zasłużyłeś ? jak myślisz ?
8 maj 11:07
yoo: ja bd mial 95% co najmniej, CHumanistko za dyche
8 maj 11:12
Jolanta: Yoo matura to etap.który trzeba niestety przejść.Nie każdy musi umiec matematykę aby stac sie
wartościowym człowiekiem.
8 maj 11:12
yoo: przykro mi ze nie potrafisz zrobic elementarnych zadan^^
8 maj 11:15
vein: w sumie racja ale niech się dziewojka cieszy może 30 naciula

mi tam poszła mega prosto tylko z dowodzeniem miałem problem

te z graniastosłupem wydało się aż za banalne zaraz je opiszę!
8 maj 11:16
kylo1303: No maturka banalna, napisanie jej zajelo mi 50min. Dowody malo wyszukane. Powiedzialbym ze
ciekawe wg. mnie bylo tylko zadanie 1, w ktorym byl "maly podchwyt".
8 maj 11:17
yoo: hah za pare godz odpowiedzi i sie okaze, wszystkim ktorzy pisali sami zycze dobrego wyniku
8 maj 11:18
vein: czas 3.5 h

a w drugim zadaniu z tymi potęgami mieliście odpowiedź a ? −8 czy jakoś tak ?
8 maj 11:20
kylo1303: Z kulami to ktore bylo? Chodzi ci o prawdopodobienstwo?
2a+2b+2c>3a+3b
2c−a−b>0
(c−a)+(c−b)>0
Z zalozenia wiemy ze c>a i c>b oraz ze sa to liczby dodatnie, stad:
c−a>0 i c−b>0 ⇔ (c−a)+(c−b)>0 c.n.u
8 maj 11:20
kylo1303: Czas mial wyjsc 2,5h bo pytanie dotyczylo pospiesznego. Zadanie 2 to to:
(−8)−1/3*163/4 ? To wynik jest −4
8 maj 11:22
vein: Dlaczego wynik jest −4 a nie −8 ? mógłbym prosić o rozpisanie? i wyjaśnienie



!
8 maj 11:24
Jolanta: Yoo umiem zrobić rózne zadania wiec nie piszę w swoim imieniu.Nie mozna podpowiadac ,zle bo to
świnstwo.Nie podpowiadaj wcale
8 maj 11:25
vein: było tam jeszcze takie zadanie co do trójkąta prostokątnego
boki miały długości 5 i 7 ale z pitagorasa żaden wynik nie wychodził poprawny.
Zaznaczyłem c najbardziej zbliżony. Jak myślicie która odpowiedź była poprawna?
mój wynik to
12+4√3
8 maj 11:26
vein: było tam jeszcze takie zadanie co do trójkąta prostokątnego
boki miały długości 5 i 7 ale z pitagorasa żaden wynik nie wychodził poprawny.
Zaznaczyłem c najbardziej zbliżony. Jak myślicie która odpowiedź była poprawna?
mój wynik to
12+4√3
8 maj 11:26
kylo1303: Jolanta Dokladnie
16
1/4=2
2
3=8
8 maj 11:26
kylo1303: 72−52=49−25=24
√24=√4*6=2√6
Obwod rowna sie wiec: 12+2√6
8 maj 11:27
pigor: ... lub do zadania
Kasia : niech
t=? i t>0 , to wystarczy np. takie równanie :
210t=210t+1+24 ⇔ 105t+105=105t+12t(t+1) ⇔ 12t
2+12t−105=0 i
√Δ=72 ⇒
t=−12+7224=
6024=
52=
2,5 h − szukany czas i ...

tyle
8 maj 11:31
kylo1303: [P[pigor] Trzeba przyznac ze o takim sposobie pomyslalem. Wynik oczywiscie ten sam, ale uklad
rownan troche wiecej zajmuje.
8 maj 11:34
sazzi001: ludzie... jestem debilem. jak można było zrobić CAŁE ZADANIE DOBRZE a źle obliczyć miejsca
| | −b−√Δ | |
zerowe.... uczcie się na moich błędach, pamiętajcie że x= |
| .... |
| | 2a | |
8 maj 12:03
maturzysta: Zadanie z pociągami t=2,5h
Zadanie z ciągami x=14 , y = 126 , ostatniego nie pamiętam
Zadanie z objętością wyszło 32√3/3
8 maj 12:06
maturzysta: zadanie z nierównością xe (∞,−5) (−3,∞)
8 maj 12:07
maturzysta: zadanie z pierwiastkiami wielomianu x1=4 x2=3 x3=−3
8 maj 12:09
maturzysta:

zadanie z symetralną trzeba było wyznaczyć środek AB równanie prostej przewchodzącej przez A i
B i równanie prostopadłej do S(AB)
8 maj 12:12
Sławek.: a jak ten dowód zrobiłe, że wyszło mi, że c> a+b/2 to mi uznają czy nie?
8 maj 12:16
maturzysta: wygląda , że wyszło ci dobrze
8 maj 12:17
Sławek.: mi wyszło dobrze?
Czy to jest dowód wystarczający? że c>a+b/2 ?
8 maj 12:19
maturzysta: powinieneś jeszcze napisać , że c jest większe od a i b , więc dla każdej liczby naturalnej
warunek zostaje spełniony przy założeniu , że 0<a<b<c
8 maj 12:20
maturzysta: od a i b /2
8 maj 12:21
maturzysta: Zadanie z prawdopodobieństwem odp: 1749
8 maj 12:25
Nienor: Musisz to chyba uzasadnić, napisać skąd to się wzięło. Choć jest to oczywiste, bo jeżeli b<c i
a<c, to 2c> a+b.
8 maj 12:25
Sławek.: napisałem , że c>b i b>c na górze i a > 0
a później doprowadziłem do tego c>a+b/2
To znaczy, że ani jedneo pkt. mi nie dadzą?
8 maj 12:29
maturzysta: myślę , że doprowadzenie do takiej postaci c>a+b/2 będzie punktowane
8 maj 12:31
Bartek0807: c>a+b/2 jest prawidłowa ponieważ z załozenia wynika że srednia arytmetyczna z a i b jest
mniejsza od c.
Brawo Ja. Obliczyłem ostanie zadanie i wyszedł mi dobry wynik...ale odjąłem od niego godzinę i
wyszło mi 1,5 h.
Podstawa prosta. Zobaczymy jutro jak rozszerzenie
8 maj 12:50
pigor: ...

racja : z założenia c>a i c>b /+ stronami ⇔
2c>a+b ⇔
c>a+b2 ,
ale jak ktoś doszedł do takiego wyniku z nierówności, którą miał udowodnić i tego
nie pokazał , albo
nie napisał , że jest prawdą z założenia to nie dostanie max.
punktów
8 maj 13:09
Maturzystka ;D: które zadanie było podchwytliwe
8 maj 13:21
Bartek0807: myśle że zadne. Ostatnie bylo typowe sprowadzenie do dwóch równań.
A z tego co widze dużo osób pomyliło sie w przed ostatnim bo nie doczytało do końca poleceń.
Reszta była ponizej poziomu. (no może te dwa zadania z dowodami były na poziomie)
8 maj 13:36
Maturzysta 2012: A pamiętacie może wynik zadania, które dotyczyło flagi? Z góry dziękuję za odpowiedź.
8 maj 13:54