Prosze o pomoc
Antek: lim x2 * lnx x−−>0 prosze o rozwiazanie
8 maj 09:00
Patronus: hmm jak na mój gust to jest 0*1 = 0
8 maj 09:27
Basia:
Patronus przy x→0 lnx→ (−
∞) a 0*(−
∞) to symbol nieoznaczony
| | 1 | | x3 | | x2 | |
| = − |
| * |
| = − |
| → 0 |
| | x | | 2 | | 2 | |
8 maj 09:53
Antek: mogałabys wytlumaczyc jak obliczylas za regulą Hos,,,?
8 maj 09:59
Basia:
to znaczy co wytłumaczyć ?
dlaczego reguła, czy jak się liczy pochodne ?
8 maj 10:00
Antek: czyli z 1/x
2 liczmy pochodna tak ? to juz rozumiem

dzieki
8 maj 10:04
Basia:
tak; reguła H mówi, że:
jeżeli L(x) i M(x) obie dążą do nieskończoności lub obie dążą do 0 to
8 maj 10:16