Lords of the ring
siemanko: a) Czy zbiór R
2 z dodawaniem i mnożeniem po współrzędnych tworzy pierścień? Czy jest on
ciałem?
b) Czy suma elementów nieodwracalnych pierścienia może być elementem odwracalnym? Czy suma
dzielników zera może być elementem nieodwracalnym?
c) Udowodnij, że jeśli dla pewnej liczby naturalnej n element x pierścienia P spełnia warunek
x
n = 0, to 1 − x i 1 + x są elementami odwracalnymi tego pierścienia.
powiem tak ...z pierwszym niby wiem o co kaman ale nie wiem jak to zapisać by sie profesor nie
uczepił a w drugim oprócz rozwiązania prosiłbym o wyjasnienie czym jest element nieodwracalny
pierscienia. Czy to takie np a, że nie ma a
−1...z góry dziex
7 maj 23:58
siemanko: pomoze ktos?
8 maj 10:15
Basia:
ad.a
pokazać porządnie, że spełnione są wszystkie warunki
nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi
ad.b
tak; nieodwracalny to taki dla którego nie istnieje a−1
i oczywiście tutaj suma nieodwracalnych może być odwracalna
<2,0> nie jest odwracalny bo nie istnieje takie <a,b> żeby
<2,0>*<a,b> = <1,1>
tak samo <0,2> jest nieodwracalny
natomiast <2,0>+<0,2> = <2,2> jest odwracalny (odwrotny to <12,u{1}[2}>)
w pierścieniu (R,+,*,0)
2 i −2 są dzielnikami 0; 2+(−2)=0 i jest nieodwracalna
ad.c
czy to dotyczy tego konkretnego pierścienia ? bo zapis mi jakoś nie pasuje
w tym pierścieniu elementy są przecież parami <a,b>
więc jak rozumieć zapis xn i 1−x i 1+x ?
chyba raczej dowolnego ?
8 maj 10:42
siemanko: raczej...te zadania są na bank dobrze
8 maj 12:28
Vax: c) Z tego, że xn = 0 dla pewnego n wynika, że x w rozkładzie na czynniki pierwsze zawiera
wszystkie czynniki pierwsze będące dzielnikami zera danego pierścienia, więc jeżeli istniałoby
p będące dzielnikiem zera oraz p | 1 ± x ⇒ p | 1, tak więc 1 ± x nie zawiera żadnego czynnika
będącego dzielnikiem zera danego pierścienia, więc jest w nim odwracalne, cnd.
27 maj 14:52