matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
Dociekliwy:
cosα + sinβ
W trójkącie prostokątnym dane są kąty ostre: α=27 i β=63. Wtedy
równa
cosα
się...?
7 maj 23:11
Ajtek:
2
.
7 maj 23:13
Beti:
sin63 = sin(90−27) = cos27
cos27+cos27
2cos27
i teraz:
=
= 2
cos27
cos27
7 maj 23:14
Dociekliwy:
Thx
7 maj 23:22