Matura
ania: jutro mam maturę z matmy pokażecie mi jakiś prosty sposób na rozwiązanie tych zadan.
1,Liczby x,4,X+2 są w podanej kolejności drugim, trzecim i czwartym wyrazem ciągu
arytmetycznego.
Wówczas liczba jest równa.
2.W ciągu geometrycznym an są dane: a2= −1 ,q= −2 . Suma czterech kolejnych początkowych
wyrazów tego ciągu jest równa.
3.Funkcja liniowa f(x) = (m− 1)x + 5 ma miejsce zerowe równe . Zatem m wynosi.
4.Miejscem zerowym funkcji liniowej f(x) = −2x+ m+ 7 jest liczba 3. Wynika stąd, że m wynosi:
a. 7 , b. 1 , c. −1 , d. −7.
5.W ciągu arytmetycznym (an) n a dane są a1= − 2 i a2= 4 . Suma dziesięciu początkowych
wyrazów tego ciągu jest równa
7 maj 23:01
Beti:
| | x+x+2 | |
1) skoro c. arytm. to: 4 = |
| |
| | 2 | |
4 = x + 1
x = 3
7 maj 23:03
Beti:
2) a
2 = a
1*q
−1 = a
1*(−2)
| | 1 | | 1−(−2)4 | | 1 | | 1 − 16 | |
S4 = |
| * |
| = |
| * |
| = ... |
| | 2 | | 1+2 | | 2 | | 3 | |
7 maj 23:05
ukaszek: 4. f(3)=0
f(3)=−2*3+m+7=0
−2*3+m+7=0
−6+m+7=0
m=6−7
m=−1
7 maj 23:06
ukaszek: w 3. zadaniu nie podalas jakie ma mijesce zerowe.
7 maj 23:07
ania: czyli w 3 zadaniu podstawiam z tych miejsc zerowych i wyliczam to może podstaw jakaś liczbę
abym wiedziała mniej więcej
7 maj 23:09