Współrzędne środka i promień okręgu
Sandra: Błagam o pomoc!Podaj współrzędne środka i promień okręgu. Może jakoś krok po kroku, proszę.
Jestem w pierwszej klasie i takie coś nam dali bez większych wyjaśnień

a) x
2+y
2=100
b) x
2+2x+y
2=0
c) x
2+y
2+4y=0
d) x
2+y
2+2x−2y=1
e) x
2+y
2−6x+3y=1
f) x
2+y
2+x+y=1
7 maj 22:53
aa: a)
(0,0) r=10
7 maj 23:04
aa: b)
−2a=2
a=−1
−2b=0
b=0
S=(−1,0)
r2=a2+b2−c=(−1)2 + 02 − 0=1
r=1
7 maj 23:07
Jolanta: jezeli środek ma wsłpórżedne x=0 i y=0 wzór wyglada tak x2+y2=r2
jeżeli srodek ma wólrzędne x=a y=b wzór (x−a)2+(y−b)2=r2 po podniesieniu do potęgi
x2−2ax+a2+y2+2by+y2=r2
x2+2ax+y2+2by+c=0 a2+b2−r2=c
7 maj 23:22
Jolanta: Przyrównaj wzór z przykładem np f)
x
2+2ax+y
2+2by+c=0
x
2+ x +y
2 +y −1 =0
2ax=x 2by=y c=−1
2a=1 2b=1 a
2+b
2=r
2=−1
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
a= |
| b= |
| ( |
| )2+( |
| )2−r2=−1 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
7 maj 23:33