Ciągi.
victourique: Ile wyrazów ujemnych ma ciąg (An) określony wzorem an=2n2−25 dla n≥1?
Liczę 2n2−25<0
2n2<25/:2n2 i stanęłam w miejscu.
7 maj 22:45
qwerty: ja tam bym policzyła na piechote...
7 maj 22:49
;): 3 wyrazy ujemne
7 maj 22:49
victourique: Można podać wzór obliczania
7 maj 22:51
qwerty: 2(n+√25)(n−√25)<0
7 maj 22:54
alexandra: an = 2n
2 − 25
a
1 = 2 * 1
2 −25
a
1 = 2 * 1 − 25
a
1 = 2 − 25
a
1 = −23
a
2 = 2 * 2
2 − 25
a
2 = 2 * 4 − 25
a
2 = 8 − 25
a
2 = − 17
a
3 = 2 * 3
2 − 25
a
3 = 2 * 9 − 25
a
3 = 18 − 25
a
3 = − 7
Ciąg jest rosnący i wyraz a
4 jest już dodatni
7 maj 22:56
alexandra: an = 2n
2 − 25
a
1 = 2 * 1
2 −25
a
1 = 2 * 1 − 25
a
1 = 2 − 25
a
1 = −23
a
2 = 2 * 2
2 − 25
a
2 = 2 * 4 − 25
a
2 = 8 − 25
a
2 = − 17
a
3 = 2 * 3
2 − 25
a
3 = 2 * 9 − 25
a
3 = 18 − 25
a
3 = − 7
Ciąg jest rosnący i wyraz a
4 jest już dodatni
7 maj 22:56
malaika: Dziękuję
7 maj 22:59
victourique: W końcu wiem, jak to zrobić. Dziękuję
7 maj 23:00
malaika: ach, dizękuję, dizękuję! zycie me uratowaliście!
7 maj 23:01
victourique: @malaika za co dziękujesz
7 maj 23:02
picia: ze co? a jakby tych wyrazow bylo 45 to liczylabys az do a
45
7 maj 23:02
victourique: @picia a jak można prościej
7 maj 23:04
picia: 2n2−25<0
7 maj 23:05
victourique: Więc tak też zrobiłam, ale się zatrzymałam:
2n2−25<0
2n2<25/:2n2
7 maj 23:07
picia: ale nie tak!
n2−12,5<0 i ze wzoru skroconego mnozenia
7 maj 23:09
Mila: 2n2−25<0
n2−12,5<0
(n−√12,5)*(n+√12,5)<0 i n∊N+ i n≥1⇔n∊{1,2,3}
3<√12,5<4
7 maj 23:10
picia: dzieki
Mila juz mi rece opadly i nie chcialo mi sie pisac
7 maj 23:12
Mila: picia − powodzenia jutro. Powodzenia wszystkim życzę.
7 maj 23:13
picia: ja nie pisze matury

hehe.
7 maj 23:14
victourique: Jak mam rozumieć 3<√12,5<4
7 maj 23:14
picia: ze miedzy 3 a 4 miesci sie √12,5
7 maj 23:15
victourique: Ale w dalszym ciągu nie wiem, ile wyrazów ujemnych ma ciąg

Dobrze, lepiej się już nie pytać. Dobranoc
7 maj 23:16
;): i co to daje?
7 maj 23:17
picia: Boze przeciez wszystko juz jest. w tym przedziale liczby naturalne dodatnie to 1,2 i 3 wiec sa
3 wyrazy ujemne ciagu.Wyspijcie dobrze przed matura
7 maj 23:20
Mila: a1,a2,a3 są ujemne.
7 maj 23:20